ZEMLJA MEDA

МЕДЕНА ЗЕМЈА


Severna Makedonija, 2019.
85 minuta
režija: Tamara Kotevska i Ljubomir Stefanov

Ovaj briljantni dokumentarac započeo je svoje predstavljanje svetu kao višestruki pobednik ovogodišnjeg Sandens festivala – Najbolji film selekcije svetskog filma, najbolja kamera u selekciji svetskog dokumentarnog filma i specijalna nagrada žirija za uticaj i promenu.

„Zemlja meda“ je film koji nas vodi na živopisne visove jedne od makedonskih planina i uvodi nas u svet iskonskih vrednosti odnosa čoveka i prirode. Ovo je priča o jednoj zadivljujućoj ženi, grube spoljašnjosti i iznenađujuće nežnosti i delikatnosti. Hatidže, glavna junakinja priče, živi kilometrima daleko od razvijenog sveta u ostacima planinskog sela, bez puteva, bez struje i vode, poslednja je koja med deli sa pčelama iz stena. Kao u najstarijim vremenima, ona veštinom iskusnih lovaca u vrletima pronalazi “zlato” u kamenu i nekom prastarom, samo njoj znanoj, magijom sklapa pakt sa pčelama i prirodom. Ogrubela od života u surovoj okolini, ona je očaravajuće brižna osoba, podjednako prema ostareloj, onemoćaloj majci koju divno neguje kao i prema pčelama, koje naziva svojom decom. Odjednom, u tom idiličnom svetu duboko prožimajuće harmonije pojavljuje se dramatični izazov svemu što Hatidže radi. Naizgled darovana društvom ljudi, posebno društvom brojne razigrane dece, ona se suočava sa postupcima koji postepeno sve više pokazuju koliko je savremeni čovek udaljen od stvarnih životnih izvora prirode, koje svojim trapavim, bezosećajnim i sirovim postupcima razara i uništiva. A u svemu tome, kao i u tragedijama koje su prirodni tok stvari, Hatidže nas uči postojanosti i dostojanstvu.

Ovom veličanstvenom dokumentarcu mala ekipa posvećenih dokumentarista dala je svoj maestralni doprinos. Kamera i fotografija dvojice nagrađenih snimatelja, Fejmi Dauta i Samira Ljume, kreira magične prizore planine, sela, seoskog života, a posebno slikarski prefinjene noćne prizore pri svetlosti vatre. Rediteljski tandem Tamara Kotevska i Ljubomir Stefanov uvode nas delikatno i bez ostatka u impresivni svet koji je satkan od lirski intoniranih trenutaka intime i vizuelno bogatih dinamičnih scena. Najzad, iskusni producent i montažer, Atanas Georgiev, sjajno je kreirao zanimljivu i dramatičnu narativnu strukturu i kroz to ritam koji „Zemlju meda“ pretvara u pravo bioskopsko uživanje.

http://honeyland.earth/


Ljubo Stefanov

Rođen 1975. u Skoplju. Ima preko 20 godina iskustva u razvoju i produkciji komunikacijskih koncepata i dokumentarnih filmova vezanih za pitanja životne sredine i ljudski razvoj. Radio za razne UN agencije, „Euronatur“, „Swisscontact”, itd.


Tamara Kotevska

Rođena u Prilepu, 1993. Diplomirala filmsku režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Skoplju. Petogodišnje iskustvo u snimanju dokumentarnih i igranih filmova kao reditelj frilenser. Živi i radi u Skoplju.


Izabrana zajednička filmografija

 • ZEMLJA MEDA (Медена земја), 2019.

MOSTOVI VREMENA

LAIKA TILTI


Letonija, Litvanija, Estonija, 2018.
80 minuta
režija: Kristina Briede i Audrius Stonis

Jednostavan i veoma složen, istovremeno film putovanja (road movie), neobična detektivska potraga i dokumentaristički esej vrhunske poetizacije ujedno, vremeplov zamišljen kao most u vremenu stvoren da bi svedočio o „Mostovima vremena“ i o njihovim protomajstorima.

Kao u velikim bioskopskim sagama u kojima se okuplja grupa veterana koji su se povukli iz poslova kojima su se bavili, letonska rediteljka Kristine Briede i njen litvanski kolega Audrius Stonis, jedan od velikih evropskih autora, kreću u potragu kroz Letoniju, Litvaniju i Estoniju za ostarelim autorima Baltičke škole poetskog dokumentarnog filma iz šezdesetih. Stopljeni s prostorima u kojima žive, potvrđujući i time svoje zadivljujuće talente vrhunskih dokumentarista, veličanstveni starci oštrih i dubokih pogleda i misli pristaju još jednom, kao da stvaraju neki svoj vrhunski rad, da bez kamere u rukama i montaže dokumentuju i poetizuju realnost. Uvek otvoreni prema svetu, osluškujući svoje diskretne, ali moćne unutrašnje glasove, oni bez mnogo izgovorenih reči započinju i razvijaju neobičnu filozofsku raspravu o prirodi i smislu dokumentarnog filma. U tom neprestanom živom dijalogu sa okom kamere, sa filmskom ekipom koja ih prati i snima, sa očaravajućim kadrovima njihovih davno snimljenih filmova, sa bićima i stvarima koje ih okružuju, nastaje zadivljujući magijski krug u kojem se sve dešava istovremeno u metafizičkom preplitanju i prožimanju.

Ovaj delikatno satkan dokumentarni film maestralni je manifest dokumentarizma i pohvala velikim majstorima poetskog filmskog izraza - Hercu Franku, Uldisu Braunisu, Ivarsu Seleckisu, Marku Sosaru, Andresu Setu, Robertasu Verbi, Henrikasu Šablevičiusu i Aivarsu Freimanisu. Istinski inspirisani svojim sjajnim prethodnicima Kristina Briede i Audrius Stonis, u saradnji sa jednim od najznačajnijih baltičkih producenata, Uldisom Čekulisom, kreiraju složenu studiju jednog izuzetnog perioda umetničkog dokumentarca, autorskih postupaka i ideja, stvarajući ujedno celovito delo o fenomenu vremena i trajanja.

http://nkc.gov.lv/en/get-to-know-a-film/bridges-of-time/


Kristina Briede

Kristina Briede rođena je 17. juna 1970. u Cesisu u Letoniji. Od 1991. do 1995. radila za Nordijsku informativnu agenciju u Rigi, kao tumač i prevodilac norveške literature i kao pisac i fotograf letonske štampe. Od 1995. radi u Udruženju filmskih autora „Lokomotiva“ kao producent, pisac, reditelj. Od 2000. živi i radi u Karosti, u Liepaji, gde je jedan od inicijatora i osnivača Centra za kulturu i informaciju „K@2". Takođe je koosnivač Centra za kulturu i nove medije „RIXC“ u Rigi. Godine 2006. dobila je priznanje Ministarstva kulture Letonije „Tri brata” za projekat „K@2 Karosta“ za obnovu bivše sovjetske vojne baze i za pokretanje programa za Nove medijske umetnosti na Univerzitetu u Liepaji. Dobitnica je brojnih priznanja za svoje projekte u Letoniji na polju umetnosti, filma i integracije društva. Producent je i režiser više od deset kratkih dokumentarnih i kratkih igranih filmova.

Izabrana filmografija

 • MOSTOVI VREMENA (Laika tilti), 2018.

Audrius Stonis

Rođen 1966. u Vilnjusu, Litvanija. Od 1984. do 1989. studirao na Državnom konzervatorijumu u Vilnjusu. Bio na stažu u Filmskom arhivu „Antologija“ Jonasa Mekasa u Njujorku 1989. Za dokumentarni film „Zemlja slepih” dobio je nagradu „Feliks“ Evropske filmske akademije za Najbolji evropski dokumentarni film 1992. Bio je predavač za dokumentarni film na Evropskom filmskom koledžu u Danskoj 2004. i 2005. Predavanja i masterklasove držao na Univerzitetu Vaseda (Japan), na Univerzitetima Berkli i Stenford (SAD), na Univerzitetu Pompeu Fabra (Barselona, Španija), i u Kalkuti, Sao Paolu, Seulu, Tokiju, Moskvi, Beogradu, San Francisku, Karpi Modeni, Parizu. Retrospektive i projekcije filmova u Švajcarskoj, Rusiji, Francuskoj, Izraelu, Republici Češkoj, Nemačkoj, SAD, Belgiji, Španiji, Turskoj, Kolumbiji, Urugvaju, Italiji, Indiji, Francuskoj i Japanu. Od 2009. predaje na Litvanskoj muzičkoj i pozorišnoj akademiji u okviru Akademije umetnosti u Vilnjusu. Dobitnik je Nacionalne nagrade Litvanije za kulturu i umetnost.

Izabrana filmografija

 • MOSTOVI VREMENA (Laiko tiltai), 2018.
 • ŽENA I GLEČER (Moteris ir ledynas), 2016.
 • KAPIJE JAGNJETA (Avinėlio vartai), 2014.
 • KENOTAF (Kenotafas), 2013.
 • RAMIN, 2011.
 • ČETIRI KORAKA (Keturi žingsniai), 2008.
 • ZVONO (Varpas), 2007.
 • UKU UKAI, 2006.
 • 510 SEKUNDI TIŠINE (Skrydis per Lietuvą arba 510 sekundžių tylos), 2000. sa Arunasom Matelisom
 • LETENJE NAD PLAVIM POLJEM (Skrajojimai mėlynam lauke), 1996.
 • ANTIGRAVITACIJA (Antigravitacija), 1995.
 • ZEMLJA SLEPIH (Neregių žemė), 1992.


ŠTA VALA HOĆE

WHAT WALAA WANTS


Danska, Kanada, 2018.
89 minuta
režija: Kristi Garland

Šta Vala hoće“ je dokumentarac napravljen kao priča o buri i, podjednako, kao film koji je i izaziva. Od premijere na Berlinskom festivalu i Specijalne nagrade žirija na Hot Docs-u, priča o neukrotivoj devojci Vali neodoljivo privlači interesovanje svih svetskih festivala.

„Šta Vala hoće“ savršeno je i gotovo univerzalno pitanje koje postavlja ovaj iznenađujući dokumentarac. Pitanje koje postavljaju same i koje se postavlja za sve tinejdžerke sveta. Pitanje na koje teško da iko može da dâ odgovor koji zadovoljava, pitanje koje u sebi krije sve – pobunu i ljubav, odbijanje i prihvatanje, odlazak i dolazak istovremeno. Kada se s tim unutrašnjim kovitlacima i burama spoji drastično okruženje bremenito stalnim nasiljem i pretnjama, već uzburkana devojka se pretvara u vulkan koji svakog trenutka preti erupcijom. U večitom getu u kojem živi, iz koga kao da nikom nema izlaska, sve to čemu se Vala strastveno divi je povezano s nasiljem, a istovremeno za nju i sve njoj bliske vrhunski heroizam. Njena majka koja izlazi iz zatvora jedan joj je od glavnih uzora. Vala sanja da svoju ogromnu energiju pretvori u bespoštednu borbu za ideale koji su smisao njenog života. Ali najviše što može da pokuša je da postane pripadnik specijalnog obezbeđenja geta, uprkos protivljenja svih koji su joj bliski. U sudarima sa stalnim preprekama i predrasudama Vala upisuje specijalnu policijsku školu i suočava se sa izuzetno zahtevnom i često surovom obukom, namenjenoj da iz nje izađu samo oni najjači i najuporniji. I tada počinje za nju potpuno nova i neočekivana drama i stvarna, velika borba.

Vrhunski dokumentaristički poduhvat koji je za rediteljku i snimateljku Kristi Garland značio neizvesnu šestogodišnju avanturu koja je počela praćenjem buntovne devojčice od 15 godina u palestinskom getu na Zapadnoj obali. Prodirući kamerom u često zabranjene ili nikad snimljene prostore, beskompromisna autorka je napravila priču o dramatičnoj borbi i sazrevanju devojke koja mora da pobedi sebe da bi mogla da pogleda u lice realnosti, ali svakako najviše od svega impresivni dokument o sadašnjem turbulentnom svetu i mladima u njemu.

http://murmurfilm.com/what-walaa-wants/


Kristi Garland

Režiserka koja je odrasla u Londonu i koja je uglavnom bez prestanka poslednjih 15 godina provela na snimanjima, na festivalima ili u montaži. Kristi Garland je režirala nagrađivane i pozitivno ocenjene dugometražne dokumentarne i kratkometražne igrane filmove. Živi u Torontu i često učestvuje u koprodukcijama sa nordijskim zemljama. Filmovi Kristi Garland, koji pružaju snažan dramski utisak, dirljivu transformaciju karaktera i obrađuju univerzalno osetljive teme, u distribuciji su širom sveta.

Izabrana filmografija

 • Šta Vala hoće (What Walaa Wants), 2018.
 • Glavu gore (Cheer Up), 2016.
 • Ptičica kopile peva najljupkiju pesmu (The Bastard Sings the Sweetest Song), 2012.
 • Otirač (Doormat), 2008.

IMALA SAM SAN

AVEVO UN SOGNO


Italija, Francuska 2018.
84 minuta
režija: Klaudija Tozi

Da li imate stav? Da li imate ideje? Da li imate viziju? Da li imate san? Ovo su pitanja koja postavlja pobednik, dobitnik „Zlatne golubice” i nagrade FIPRESCI velikog evropskog festivala u Lajpcigu koji u naslovu parafrazira legendarnu rečenicu kojom započinje najčuveniji govor Martina Lutera Kinga.

Klaudija Tozi, angažovana italijanska autorka i snimateljka, požrtvovano je deset godina pratila dve izuzetne žene, dve temperamentne sunarodnice, Manuelu i Danijelu, u njihovim akcijama i borbama za ideje, vrednosti i snove. U stalnom kretanju od mesta do mesta, od događaja do događaja, od jedne značajne društvene promene do druge, ove dve harizmatične aktivistkinje svedoče o snazi, istrajnosti i upornosti, o energiji koju nesebično ulažu u svaki svoj gest, reč i misao. Motivisane iskrenim potrebama da svoje okruženje promene i oplemene, one započinju da se bore i strasno podstiču druge da i sami učestvuju u stvaranju promena. Kao deklarisane zagovornice prava žena, one od običnih građanki postaju političarke – Manuela kao članica italijanskog parlamenta, Danijela aktivna u svom gradu, i spremno se suočavaju sa tradicionalnim predrasudama i netrpeljivošću. Konstantno okrenute preispitivanju fundamentalnih vrednosti društva, Italije i Evrope, Manuela i Danijela ne odustaju ni u najtežim trenucima, svesne, pre svega, izuzetne odgovornosti koja im je poverena. Ipak, svet se dramatično menja i donosi velike dileme i sumnje.

Veličanstvenom dokumentarističkom idejom u stilu najboljeg sinema veritea (cinéma vérité), autorka Klaudija Tozi, koja kao da je vremenom i sama postala deo borbe koju dinamično dokumentuje, postavlja svoj dokumentarni film pred protagonistkinje kao svojevrsno ogledalo. U mraku bioskopske projekcije „Imala sam san” dobija svoj uzbudljivi sinematični sloj. Magija filma, magija ogledala u kojem sve postaje stvarnije i veće od života, provocira i podstiče protagonistkinje da duhovito, emotivno i britko komentarišu i kritikuju sebe. Dokument o vremenu, ljudima i događajima pretvoren u bioskopsko dešavanje postaje živi prisutni akter!

https://deckert-distribution.com/film-catalogue/current-affairs-politics/i-had-a-dream/


Klaudija Tozi

Rođena u Modeni, u Italiji. Studirala filozofiju na Univerzitetu u Bolonji. Svoj rad započela je 1998. radeći na televizijskim emisijama i reklamama. Od 2003. režira i producira dokumentarne filmove. Godine 2004. osniva produkcijsku kuću “Movimenta”, koja je usmerena na stvaranje i međunarodnu promociju kreativnih dokumentaraca.

Izabrana filmografija

 • IMALA SAM JEDAN SAN (Avevo un sogno), 2018.
 • KA KUĆI (Verso casa), 2016.
 • SAVRŠEN KRUG (The Perfect Circle), 2014.
 • MOSTAR JUNAJTED (Mostar United), 2008.

PRIJATELJ

BUDDY


Holandija. 2018.
86 minuta
režija: Hedi Honigman

Najnovije ostvarenje jedne od najznačajnijih svetskih autorki, Hedi Hongman, jeste neobična priča o večitom prijateljstvu čoveka i psa. U spoju sa vrhunskim autorskim postupcima ova neodoljivo privlačna tema pretvorena je u dokumentarac koji je u kratkom periodu posle premijere uspeo da stigne do brojnih festivala širom planete, da bude prikazan u Muzeju savremene umetnosti u Njujorku i da svuda postane miljenik festivalske publike.

Neposredan povod koji je pokrenuo čitav projekat bio je umirujući kadar jedne dramatične reklame u kome pas lizanjem pobeđuje košmare vojnika sa posttraumatskim sindromom. Videvši dirljivi prizor i sećajući se svojih najranijih iskustava sa psima kada je bila devojčica, Hedi Honigman je, sledeći svoju nepogrešivu intuiciju dokumentariste, odlučila da istraži šta sve to psi mogu i koliko neočekivano mnogo pomažu ljudima i tamo gde je čovek potpuno nemoćan. Ispričana jednostavno i direktno, kako i priliči glavnim herojima, sa istinskom empatijom i toplinom, ovo je priča o šest posebnih prijatelja koji svojom inteligencijom, veštinom, znanjem, požrtvovanošću i odanošću demonstriraju fantastične sposobnosti. Ova bića velikog srca Hedi Honigman s pravom predstavlja kao zadivljujuće osobe dostojne poštovanja. Ona vrlo delikatno prepliće svedočanstva šest vlasnika koji svoj život gotovo da ne mogu ni da zamisle bez svojih najbližih prijatelja jednostavnih psećih imena: Kaiko, Kaj, Misi, Mister, Juta i Maker. Kroz priče, koje ponekad liče na iskonske bajke i legende, i kroz naizgled jednostavne svakodnevne situacije, sve više i više otkrivamo koliko su impresivni podvizi pasa, ali i koliko su duboke veze između njih i ljudi sa kojima žive.

Očaravajući postupak Hedi Honigman je njena uvek prijatna, delikatna i direktna komunikacija sa osobama koje prati i sa kojima razgovara, pokazujući uvek duboko poštovanje, obzirnost i iskreno poverenje, s merom koja čini da to postaje uzajamno. Ona je autor koji preispituje samog sebe razmišljajući o svetu o kome govori, uvek odlučna da priče ispriča bez ikakve romantizacije i sentimentalizma.

http://grasshopperfilm.com/film/buddy/


Hedi Honigman

Rođena je u Limi, u Peruu 1951. godine. Studirala je biologiju i književnost na Univerzitetu u Limi. Godine 1973. napušta Peru, putuje po Meksiku, Izraelu, Španiji i Francuskoj, a u Italiji studira film na „Centro Sperimentale di Cinematografia“ u Rimu. Od 1978. godine živi i radi u Amsterdamu, u Holandiji. Hedi Honigman se smatra jednim od najznačajnih dokumentarista sveta. Njeni filmovi, kratki i dugometražni (i igrani i dokumentarni), putovali su svuda, dobijali glavne nagrade i prikazivani na velikim retrospektivama, kao što su bile u Torontu, u Muzeju moderne umetnosti u Njujorku, u Parizu, Berlinu, Lisabonu, Mineapolisu, Barseloni, Madridu, Valensiji, Ontariju, Utrehtu, Gracu, Čikagu i Berkliju, između ostalih. Dobila je više nagrada za svoj celokupni rad, kao što su: nagrada „Living Legend“ na festivalu IDFA u Amsterdamu 2013. godine, nagrada za izuzetno postignuće na festivalu „Hot Docs” u Torontu, u Kanadi 2007. godine, nagrada za doprinos filmskom stvaralaštvu u oblasti dokumentarizma na Filmskom festivalu u Solunu, u Grčkoj 2004. godine i nagrada Nacionalnog fonda Holandije za filmove o kulturi namenjene televiziji 2003. godine.

www.heddy-honigmann.nl


Izabrana filmografija

 • PRIJATELJ (Buddy), 2018.
 • PUT OKO SVETA ZA 50 KONCERATA (Om de wereld in 50 concerten), 2014.
 • ZABORAV (El Olvido), 2008.
 • ZAUVEK (Forever), 2006.
 • PRIVATNO (Privé), 2004.
 • DAJ MI RUKU (Dame la Mano), 2003.
 • DOBAR MUŽ, DRAGI SIN (Good Husband, Dear Son), 2001.
 • LUDO (Crazy), 1999.
 • DVA MINUTA TIŠINE, MOLIM (2 minuten stilte a.u.b), 1998.
 • PODZEMNI ORKESTAR (Het ondergronds orkest), 1998.
 • O AMOR NATURAL, 1996.
 • DO VIĐENJA (Tot ziens), 1995.
 • METAL I MELANHOLIJA (Metaal en melancholie), 1992.

ATOS I AMIN

AATOS JA AMINE


Finska, Belgija, Nemačka, 2019.
73 minuta
režija: Reta Huhtanen

„Atos i Amin” istaknut kao film pozvan da otvori velike festivale, kao što su Doc Point u Helsinkiju i Visions du Réel u Nionu, jeste sigurno dokumentarac koji je značajno obeležio početak 2019. godine.

Očaravajuća magija detinjstva. Beskrajna upitanost nad listom, žabom, mračnom rupom. Slučajni susreti koji postaju najvažniji na svetu. Igre koje su najzabavnija i najozbiljnija stvar. Radoznalost, smeh, suze, nezamislivo postojana iskrenost. Zadivljena i privučena pričama svog sestrića Atosa, mlada finska autorka, Reta Huhtanen, je odlučila da tu jedinstvenost dečjeg sveta dokumentuje, pokušavajući da kreira tu posebnu vizuru svojih malih junaka. U njen rad, umnogome nalik neodoljivoj epizodičnosti dečijih susreta i igara, upliće se još jedan važan element – Molenbek. Prvo kao predgrađe Brisela u kojem žive Atos i njegovi drugovi, a onda u jednom trenutku, neočekivano, on postaje medijski najprisutnija tačka na mapi Evrope. Ti dramatični događaji se dešavaju negde u pozadini dečjeg sveta, ali bitno utiču na njihova nova, važna filozofska razmišljanja. Okružen muslimanima, što je i njegov najbolji drug Amin, Atos se pita šta je to “musliman”, a saznajući sve više, dolazi do pitanja Boga, zbog koga svet često postaje poprište bitaka kojima nema kraja. Najvažnija pitanja počinju da muče jednog šestogodišnjeg dečaka i on kreće u neobičnu potragu i dijalog s bogovima.

Mlada autorka i sjajni snimatelj Hanu-Peka Vitkainen, koji je i producent filma, zadivljujuće uspešno postali su deo dečjeg sveta, potpuno kreirajući kadrove i scene onako kako ih deca vide i doživljavaju. Kamera je deo igre – trči, sakriva se, uvek je usred najvažnijeg dešavanja i uvek je diskretna i gotovo neprimetna. Reta Huhtanen je, u duhu vrhunskih finskih dokumentaraca, kreirala film dinamične, razigrane strukture u kojoj posebno mesto imaju žive slike bogova koje zabavno i duhovito predstavlja glavni junak. „Atos i Amin” je veličanstveni dokumentarac koji pričajući o uzbudljivim malim svetovima otkriva duboke istine o svetu velikih.

http://www.clindoeilfilms.be/portfolio-item/aatos-and-the-world/


Reta Huhtanen

Reta Huhtanen je rediteljka koja živi u Helsinkiju. Stekla je zvanje mastera umetnosti na ELO Filmskoj školi u Finskoj na Alto Univerzitetu sa glavnim predmetom iz režije dokumentarnog filma. Osim studija filma, diplomirala je sociologiju i filozofiju. Trenutno je, pored režiranja filmova, student doktorskih studija na Alto Univerzitetu. Kao stvaralac dokumentarnih filmova okarakterisana je kao neko ko ima „sposobnost da uočava apsurd u skorašnjim fenomenima kroz svoj iskrivljen pogled“ i kao neko ko „u društvenim temama sudara ozbiljno i razigrano.“ Ovo joj je prvi dugometražni dokumentarni film.

Izabrana filmografija

 • ATOS I AMIN (Aatos ja Amine), 2019.

ZEMLJA

ERDE


Austrija, 2019.
115 minuta
režija: Nikolaus Gejrhalter

Ovo je zadivljujući film jednog od najvećih majstora modernog dokumentarnog filma koji je premijeru imao na Berlinskom festivalu. Snimljen Gejrhalterovim osobenim rediteljskim i snimateljskim stilom, ovo je svakako jedan od najznačajnijih filmova koji nas svojom snagom i monumentalnošću uvodi u najaktuelnija razmišljanja o savremenom svetu i sudbini planete i čovečanstva.

Podatak, koji impresionira i užasava istovremeno, da „ljudi pomere 156 miliona tona stena i zemlje dnevno, što čini da je čovečanstvo najodlučniji geološki faktor našeg vremena“ pokrenuo je ovaj vanserijski filmski projekat, planetarni pohod u prostore kosmičkih promena. „Zemlja“ bi mogla da se doživi kao prava autorska nadgradnja Gejrhalterovog prethodnog velikog rada „Homo sapiens“. Međutim, za razliku od opominjuće postapokaliptične vizije planete na kojoj otkrivamo monumentalne i opominjuće ljudske tragove u „Homo sapiensu“, ovo je sada grandiozni prikaz ljudskih sveobuhvatnih poduhvata. Oni kao kolonije mrava na najrazličitije načine oblikuju zemlju na kojoj stojimo i na kojoj se uzdiže priroda i čitav ljudskom rukom stvoreni svet. Gejrhalter svojim studioznim posmatranjem ovoga puta usmerava našu pažnju i razmišljanja na prizore nesagledivo opsežnih zahvata kojima armije kopača, bušača, rezača i lomilaca kamena, pojačane ogromnim neumornim mašinerijama, svakodnevno menjaju lice Zemlje. O svom radu, potpuno nesvesni njegovog globalnog učinka, pasionirani, posvećeni akteri pomeranja brda i planina svedoče na različitim jezicima sveta. U pažljivo umetnutim kadrovima između fascinantnih studija širokih prostora najbolji od tih majstora slave svoje podvige dajući ljudski ton zabrinjavajuće nesagledivoj geološkoj apokalipsi.

Nikolaus Gejrhalter kreira „Zemlju“ kao maestralni film moćnih vizuelnih impresija koje, iako autentično dokumentarne, na velikom bioskopskom platnu postaju prizori naučno-fantastičnih filmova. Od prvih kadrova pejzaži izgledaju kao sa drugih planeta, a kopovi, jame i podzemni horizonti postaju prostori u kojima se mašine pred nama pretvaraju u samokontrolišuće robote dalekih svemirskih kolonija. Sniman pogledom koji je često kao sa nekog satelita, ovaj film kreira jedinstveno viđenje planete koja se postepeno pretvara u apstraktne likovne prizore lišene intenzivnih boja.

http://erde-film.at/english


Nikolaus Gajrhalter

Rođen u Beču 1972. U 22. godini osniva svoju producentsku kuću. Njegov prvi dokumentarni film „Naplavina“ iz 1994. je priča o životu na Dunavu. Film „Pripjat” iz 1999. i „Negde drugde” iz 2001. donosi mu velika međunarodna priznanja kao vrhunskom snimatelju i dokumentaristi. Radi kao reditelj, producent, scenarista i snimatelj i dobitnik je brojnih značajnih nagrada.

Izabrana filmografija

 • ZEMLJA (Erde), 2019.
 • POGRANIČNA OGRADA (Die bauliche massnahme), 2018.
 • HOMO SAPIENS, 2016.
 • TOKOM GODINA (Über die Jahre), 2015.
 • CERN, 2013.
 • BOLNICA “DUNAV” (Donauspital), 2012.
 • SVET NOĆU (Abendland), 2011.
 • ALENŠTAJG (Allentsteig), 2010.
 • 7915 km, 2008.
 • HLEB NAŠ NASUŠNI (Unser täglich Brot), 2005.
 • NEGDE DRUGDE (Elsewhere), 2001.
 • PRIPJAT (Pripyat), 1999.
 • GODINA POSLE DEJTONA (Das Jahr nach Dayton), 1997.
 • NAPLAVINA (Angeschwemmt), 1994.