ZOO LOCKDOWN

ZOO LOCKDOWN

ZOO LOCKDOWN


Austrija 2022.
73 minuta
režija: Andreas Horvat

Ovo je uzbudljiva vizuelna avantura vrhunskog austrijskog fotografa i filmskog autora koji nas ekskluzivno uvodi u svet zatvoren iza dugo zaključanih vrata zoo vrta u Salburgu, svet kao iz bajki i snova.

Neočekivane okolnosti zaključavanja tokom pandemije kovida 19 ostavile su stalne stanovnike zoo vrta u Salcburgu bez svakodnevnih poseta i bučnog prisustva posetilaca. Pored veoma diskretnog osoblja koje omogućava da se održavaju osnovni uslovi za život, životinje ostaju uglavnom potpuno same i prepuštene sebi. Arhitektonska specifičnost vrta prepunog staklenih pregrada koje oslobađaju od utiska zarobljenosti i omogućavaju komunikaciju među životinjama, a prostor čine fluidnim, nestvarnim i snolikim, autor virtuozno pretvara u nizove iznenađujućih prizora. Prisustvo životinja iz čvrstog i neupitnog postojanja u životu i na ekranu, prelazi često u neobična stanja između jave i priviđenja. Promišljeni, pažljivo birani kadrovi, ponekad kao iz nekog drugog, nama nepoznatog sveta, pažljivo studiraju ova bića koja često uzimamo zdravo za gotovo i bude u nama svest o ravnopravnosti svega živog, u čemu čovek nema i ne treba da ima privilegovano mesto. Tajna bića ostaje neotkrivena i uzbudljiva i to ne uspeva da promeni ni ponovna pojava ljudi, posetilaca koji u svojoj lažnoj superiornosti pretvaraju ovo mesto u takozvani zoo vrt, banalizujući svet.

Vanserijski vizuelni bioskopski doživljaj, raskošna priča gotovo bez ijedne reči o životu i živim bićima sa kojima delimo planetu na kojoj živimo.


Andreas Horvat

Rođen je 1968. u Salcburgu, Austrija. Studirao je fotografiju u Beču i multimedijalnu umetnost u Salcburgu. Kao fotograf objavio je crno-bele foto albume o Jakutiji u Sibiru i ruralnoj Americi. Njegovi radovi su prikazivani u inostranstvu na samostalnim i grupnim izložbama. Horvatovi filmovi premijerno su prikazivani u Kanu, Veneciji, Lokarnu, Roterdamu i Amsterdamu. Dobitnik je nagrade Maks Ofils, a Ministarstvo kulture Austrije proglasilo ga je izuzetnim umetnikom. Povodom svog prvog igranog filma “Lilijan” iz 2019. sarađivao je sa austriskim autorom Urlihom Zajdlom, koji mu je bio producent.

Izabrana filmografija

  • OVO NIJE HARTLEND (This ain't no Heartland), 2004.
  • ARAPSKA PRIVLAČNOST (Arab Attraction), 2010.
  • ZLATNO IGRALIŠTE ZEMLJE (Earth's Golden Playground) 2013.
  • HELMUT BERGER, GLUMAC (Helmut Berger, Actor), 2015.
  • ZOO LOCKDOWN, 2022.