ZABORAV

U znak sećanja na Hedi Honigman

ZABORAV

EL OLVIDO


Holandija,Nemačka, 2008.
93 minuta
režija: Hedi Honigman

“ZABORAV” je priča o Limi, glavnom gradu Perua, posebno o živopisnom kvartu oko predsedničke palate i o ljudima koje tu susrećete. Dok lutamo ulicama grada, posećujemo stare restorane i male radnje, ulazimo u nekoliko otmenih barova ili sedimo na trgovima i srećemo uzbudljive karaktere koji koriste poeziju, stvarno ili mentalno žongliranje, snove i kreativnost da bi se oduprli tome da budu osuđeni na zaborav i da bi se suprotstavili onima koji se vekovima kunu da vole svoj narod, a koga u stvarnosti preziru. Junaci filma gledaju na istoriju sa smislom za humor i ironiju, a realnost pretvaraju u iščašenu.

U velikom uličnom cirkusu otkrićemo metafore za daleko veći cirkus koji traje već decenijama na političkoj sceni i koji potresa Peru i živote ljudi kao razorni zemljotresi. Sve to smešano je, sigurnom rukom izuzetno duhovitog junaka filma, barmena jednog otmenog restorana, u egzotični koktel koji publika pije s velikim uživanjem, ali s gorkim ukusom u ustima.

Film o bedi i poeziji u zemlji koju su opljačkali moćnici.


Hedi Honigman

Rođena je u Limi, u Peruu 1951. godine. Studirala je biologiju i književnost na Univerzitetu u Limi. Godine 1973. napušta Peru, putuje po Meksiku, Izraelu, Španiji i Francuskoj, a u Italiji studira film na „Centro Sperimentale di Cinematografia“ u Rimu. Od 1978. godine živi i radi u Amsterdamu, u Holandiji. Hedi Honigman se smatra jednim od najznačajnih dokumentarista sveta. Njeni filmovi, kratki i dugometražni (i igrani i dokumentarni), putovali su svuda, dobijali glavne nagrade i prikazivani na velikim retrospektivama, kao što su bile u Torontu, u Muzeju moderne umetnosti u Njujorku, u Parizu, Berlinu, Lisabonu, Mineapolisu, Barseloni, Madridu, Valensiji, Ontariju, Utrehtu, Gracu, Čikagu i Berkliju, između ostalih. Dobila je više nagrada za svoj celokupni rad, kao što su: nagrada „Living Legend“ na festivalu IDFA u Amsterdamu 2013. godine, nagrada za izuzetno postignuće na festivalu „Hot Docs” u Torontu, u Kanadi 2007. godine, nagrada za doprinos filmskom stvaralaštvu u oblasti dokumentarizma na Filmskom festivalu u Solunu, u Grčkoj 2004. godine i nagrada Nacionalnog fonda Holandije za filmove o kulturi namenjene televiziji 2003. godine.

Izabrana filmografija

  • METAL I MELANHOLIJA (Metaal en Melancholie), 1992.
  • DO VIĐENJA (Tot ziens), 1995.
  • O AMOR NATURAL, 1996.
  • PODZEMNI ORKESTAR (Het Ondergronds Orkest), 1997.
  • DVA MINUTA TIŠINE, MOLIM (2 minuten stilte a.u.b.), 1998.
  • LUDO (Crazy), 1999.
  • DOBAR MUŽ, DRAGI SIN (Good Husband, Dear Son), 2001.
  • DAJ MI RUKU (Dame la mano), 2004.
  • PRIVATNO (Privé), 2004.
  • ZAUVEK (Forever), 2006.
  • ZABORAV (El Olvido), 2008.
  • PUT OKO SVETA ZA 50 KONCERATA (Om de Wereld in 50 Concerten), 2014.
  • PRIJATELJ (Buddy), 2018.
  • VIŠE OD 100 (100UP), 2020.
  • NEMA STAZE (No hay camino), 2021.