VETAR KOJI NAS POKREĆE

VETAR KOJI NAS POKREĆE

EL VENT QUE ENS MOU


Španija 2021.
78 minuta
režija: Pera Puđbert

Film koji je svojom lepotom od festivala do festivala osvojio čitavu Španiju. Nagrađen kao najbolji španski film u Valjadolidu i pobednik selekcije Latitud na Doc Barseloni.

Ako želite da čujete vetar koji pokreće čitavu prirodu na treperenje, morate da naučite da poštujete tišinu. O tom dubokom poštovanju nadahnuto i poetično izuzetnim vizuelnim postupkom svedoči mladi katalonski autor koji nam donosi očaravajuću meditativnu tišinu kao punoću disanja prirode. “Strastan sam u stvaranju poezije kroz kameru (kada snimam) i kroz sklapanje slika (kada montiram)“ kaže za sebe Pera Puđbert, govoreći o diskretnim, ali moćnim silama koje ga pokreću u njegovom radu. Ovim filmom vodi nas u predivne prostore njegove rodne Katalonije u kojima možemo da se potpuno prepustimo sporim, opušatajućim ritmovima prirode. U smenjivanju godišnjih doba, u pažljivo biranim detaljima otkrivamo punoću i intenzitet života. Mudra, blaga, brižna baka koja vodi svog praunuka kroz tajne sveta, posvećeni pastir, njegovo stado i pas, i mlada žena bremnita novim životom biće naši vodiči kroz livade, voćnjake, šumarke i pustare. Oni dodirujući ljuske oraha, zrele jabuke, treperavo lišće, runo ovaca dodiruju tajne kojima pulsira priroda i napajaju se energijama koje prožimaju čitavu planetu.

Film za veličanstveni bioskopski doživljaj, neponovljivo putovanje u prostore iskonske lepote i energije.


Pera Puđbert

Rođen 1983. u Ventalju, u gornjoj Empordi, Katalonija, Španija. Diplomirao audiovizuelnu i multimedijalnu produkciju na fakultetu ERAM Univerziteta u Đironi; diplomirao medijsku produkciju na Univerzitetu Northempton u Velikoj Britaniji i specijalizovao se za nelinearnu digitalnu montažu za film, video i televiziju na Visokoj školi za sliku i dizajn IDEP u Barseloni. Radio je kao montažer na filmu i televiziji. Kao autor posvećen je prirodi kao u audiovizuelnom projekatu Anima Naturae, koji je osvojio nagradu 2014. i postao putujuća audiovizuelna izložba tokom 2015-16. Snimio više kratkih dokumentarnih filmova. Njegov film “Fluvius” iz 2020. Predstavljen je ka važan deo istoimene interaktivne audio vizuelne izložbe o rekama. Radi kao producent i kao predavač na fakultetu ERAM.

Izabrana filmografija

  • VETAR KOJI NAS POKREĆE El vent que ens mou 2021