SHE CHEF

SHE CHEF

SHE CHEF


Nemačka, Austrija 2022.
105 minuta
režija: Melani Libhajt i Gereon Vecel

Prikazan na najznačajnijim festivalima ovaj očaravajući dokumentarac je fanstastično putovanje Evropom kroz elitne prostore savremenog kulinarstva. Za Gereona Vecela, koautora filma, ovo putovanje započinje pre desetak godina njegovim ulaskom u jedan kultni restoran u Španiji i njegovim sjajnim filmom “El Bulji – Kuvanje u procesu”.

Glavna junakinja, neobična devojka po imenu Agnes, izuzetna je po tome što je pobednica svetskog takmičenja u kuvanju, ali još više jer svoja znanja i veštine želi da usavrši do najvišeg nivoa. Ona postavlja sebi u zadatak potragu koja je odvodi u kuhinje nekih od najprestižnijih restorana Evrope. I kada kao šegrt posmatra iz prikrajka i kada strasno učestvuje u procesu u ovim ekskluzivnim kuhinjama, ona podjednako koncentrisano i intenzivno preispituje sopstvene profesionalne izbore. Istovremeno, na uzbudljiv način, to postaje i sve prisutnije traganje za upoznavanjem sebe i otkrivanjem smisla sopstvenog života. Tako nas, ne slučajno, vođeno dubokim unutrašnjim tokovima, ovo traganje konačno dovodi u jedan od najneobičnijih restorana na svetu koji je smešten u nadrealno lepe, snolike predele na severu Evrope. Sjajni diskretni posmatrači, Melani Libhajt i Gereon Vecel, nas postepeno uvode u proces fantastične transformacije, kreirajući izuzetno uzbudljivo filmsko finale koje nas očarava lepotom i nadom.

Vizuelno fascinantno ulaženje u uzbudljive procese različitih kuhinja oblikovanih veštinama najboljih kuvara Evrope, ali, i pre svega, film o sazrevanju i otkrivanju sebe.


Melani Libhajt

Rođena u Minsteru 1973. Studirala je etnologiju u Minhenu, a u Mančesteru je završila master studije. Studirala je dokumentarni film na Univerzitetu za televiziju i film u Minhenu (Hochschule für Fernsehen und Film). Od 2001. do 2011. radi kao frilenser na Documentary Campus-u u Minhenu. Suosnivač je festivala dokumentarnog filma Nonfiktionale u Bad Ajblingu, u Nemačkoj, koji vodi zajedno sa Tamarom Danić od 2016. godine.


Gereon Vecel

Rođen 1972. u Bonu, Nemačka. Završio master studije iz praistorije i arheologije na Univerzitetu u Hajdelbergu. Godinu dana radio kao profesor jezika u Barseloni, a zatim kao arheolog u Đironi, u Španiji. Studirao od 2000. do 2006. na Univerzitetu za televiziju i film u Minhenu (Hochschule für Fernsehen und Film). Saosnivač neprofitne organizacije za promociju niskobudžetnih filmova „DocCollection“. Živi i radi kao filmski autor i predavač u Ajhštetu u Bavarskoj u Nemačkoj.

Zajednička filmografija

  • UMETNOST RAZGOVORA (Die Kunst der Widerrede), 2018.
  • SHE CHEF (Wanderjahre), 2022.