MLADI PLATON

MLADI PLATON

YOUNG PLATO


Irska, Velika Britanija, Francuska, Belgija 2021.
102 minuta
režija: Niasa Ni Kinon i Deklen Mekgra

Izuzetan nastavak bavljenja problemima škole i odrastanja kreativnog i životnog tandema rediteljke Niase Ni Kinon i producenta Dejvida Rejna. Ako ste uživali gledajući njihov prethodni veliki dokumentaristčki hit “In loco parentis”, ovo je novi koji nastavlja otkrivanje lepote neposrednih, divnih odnosa učitelja i đaka. Ovoga puta im se pridružio u ulozi drugog reditelja i iskusni dokumentarista Deklan Mekgra, montažer po vokaciji. Ako ste uživali gledajući njihov prethodni veliki dokumentaristički hit “In loco parentis”, ovo je novi koji nastavlja otkrivanje lepote neposrednih, divnih odnosa učitelja i đaka.

Otkriti Platona u jednom od najproblematičnijih oblasti Belfasta, u siromašnom kraju podeljenom verskim i ekonomskim problemima i konfliktima, deluje sasvim nestvarno. U ovoj neverovatnoj životnoj priči učenici osnovne škole i njihovi nastavnici pokušavaju da plimu agresije i sukoba svake vrste, sadašnjih i onih koje izviru iz prošlosti, zaustave ili bar ublaže mudrošću i mislima filozofa. Entuzijastični direktor u pomoć poziva antičke mislioce, za njega jedine saveznike u borbi protiv ukorenjenih frustracija i nasilja koje oni izazivaju. On uznemirenim i zbunjenim đacima nudi dragoceno, gotovo magično sredstvo - misaonu distancu koja ih uzdiže visoko iznad surovosti realnosti. Filmski autori svu svoju pažnju usmeravaju na dinamičnog, duhovitog direktora, obožavaoca Elvisa Prislija, i njegovu bespoštednu borbu da se uspostavi ta nova perspektiva kao nevidljiva, ali čvrsta i spasonosna platforma sa koje deca mogu da vide svet kakav jeste i da bez straha u njemu vide i sebe.

Ovo je divni dokumentaristički manifest o moći ljudske misli i moćima govora i razgovora, dokumentarac koji svedoči o uzbudljivim spojevima prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.


Niasa Ni Kinon

Rođena 1966. u Dablinu, Irska. Završila Nacionalni koledž za umetnost i dizajn u Dablinu. Radila kao scenograf na filmu i televiziji. Dokumentarne filmove je počela da režira 2001. godine. Filmovi su nagrađivani i prikazivani na brojnim svetskim festivalima. Od 2006. radi kao ko-direktor Međunarodnog festivala dokumentarnog filma “Gat Gefa” na severu Irske.

Izabrana filmografija

  • NIČIJA ZEMLJA (No Man’s Land), 2001
  • BOGOVI, VILE I MAGLOVITE PLANINE (Gods, Faeris and Misty Mountains), 2003.
  • FRENK NED I VREDNA LIZI (Frank Ned & Busy Lizzie), 2004.
  • BAJKA O KATMANDUU (Fairytale of Kathmandu), 2007
  • STRANAC (The Stranger), 2014.
  • IN LOCO PARENTIS, 2016. sa Dejvidom Rejnom
  • MLADI PLATON (Young Plato) 2021. sa Deklanom Mekgra

Deklan Mekgra

Odrastao je u Severnom Belfastu, veoma blizu Ardojana gde su bili najveći konflikti tokom sedamdesetih i osamdesetih. Više od dvadeset pet godina radi kao montažer brojnih i nagrađivanih igranih i dokumentarnih filmova. Režirao kratke dokumentarce za televiziju. Višestruko nagrađivan za svoj rad. Predavao na Kvins univerzitetu u Belfastu, Severna Irska, na Institutu za tehnologiju u Dandalku i na Koledž univerzitetu u Dablinu u Irskoj. Napisao dve knjige – „Filmski zanat: Montaža i post-produkcija” i “Filmski zanat: Pisanje scenarija”, obe su prevedene na pet jezika.

Izabrana filmografija

  • LOMAKS U ERINU (Lomax in Éirinn), 2018.
  • TIR EGAN: NERASKIDIVA VEZA (Tír Eoghain: The Unbreakable Bond), 2019.
  • MLADI PLATON (Young Plato) 2021. sa Niasom Ni Kinon