GOSPODIN GRAVERSEN

GOSPODIN GRAVERSEN

MR. GRAVERSEN


Danska 2022.
81 minut
režija: Mihael Graversen

Zadivljujući upad kamere u “život nespreman za snimanje”, sjajni cinéma vérité, vrhunski dokumentarac koji nastaje pred očima gledalaca kroz neprestanu interakciju autora i učesnika.

Mihael Graversen vodi nas na dugo putovanje u prostore svog detinjstva i s kamerom, nenajavljeno upada u kuću svojih roditelja. I dok smo i mi kao gledaoci još uvek iznenađeni autorovim upadom i zbunjenošću oca, gospodina Graversena, i zatečenošću obradovane majke koja pokušava da pred kamerom sredi nered, autor odlučuje da, ne obazirući se na nepripremljene roditelja, dopre do svog pravog skrivenog cilja. Otac i majka su zajedno, ali žive odvojene živote i sve deluje pomalo sumorno i nepopravljivo. Davno, kada je njihov sin bio dečak, za njih se život naglo i dramatično promenio. Nekoliko godina dečak je lebdeo između života i smrti, a ta nepodnošljiva pretnja tragičnog ishoda potpuno je razdvojila roditelje i gotovo ugasila njihovu vezu. Ovaj film je priča o pokušajima razumevanja i pomirenja, ali je ujedno uzbudljivo svedočanstvo o veličanstvenoj moći dokumentarnog filma. Zahvaljujući retko viđenom isceliteljskom prisustvu kamere, pred ocem i majkom se otvara novi unutrašnli prostor za promenu. Gospodin Graversen dozvoljava sebi da ponovo pokaže ljubav prema svojoj ženi i da oboje zajedno krenu putem isceljenja svoje patnje i gorčine. Ovaj film je dvostruka pobeda autora – ostvarenje sna svakog deteta na svetu - da ljubav oca i majke stvara dom, i ispunjenje sna posvećenog dokumentariste – da kamerom i filmom iskreno dotakne stvarni život.

Duhovito, osećajano i jedinstveno svedočanstvo o dubokim vezama porodice, ali i o procesu u kome se film i realnost uzajamno oblikuju. Sjajni manifest dokumentarizma!


Mihael Graversen

Rođen 1980. u gradiću Tender u Danskoj. Završio je Nacionalnu školu za film i televiziju u Londonu, u Engleskoj 2013. godine. Režira dokumentarne filmove o egzistencijalnim ili društveno relevantnim temama. Filmovi su prikazivani i nagrađivani na brojnim festivalima u Evropi i svetu.

Izabrana filmografija

  • NIČIJA ZEMLJA (Ingenmandsland) 2013.
  • SAN O DANSKOJ (Drømmen om Danmark) 2015.
  • GOSPODIN GRAVERSEN (Mr. Graversen) 2022.