GODINA U POLJU

GODINA U POLJU

A YEAR IN A FIELD


Velika Britanija 2023.
86 minuta
režija: Kristofer Moris

Nagrađivan BAFTA nagradom, engleski autor Kristofer Moris kreira jedan od najneobičnijih, umetnički superiornih ovogodišnjih kreativnih dokumentarnih filmova. Film koji poziva da zaboravite uobičajene narativne konstrukcije, da zaboravite gotovo obavezna antropocentrična dešavanja i prepustite se dubokom iskonskom ritmu kojim pulsira planeta.

Nebrojeno ljudi doživljava duboko tragično razaranje sveta i prirode, a istovremeno očaj zbog nemoći da se tome suprotstave. Ovo je veličanstveni film istinske nade, koji nas uvodi u vremenske tokove šire i obuhvatnije od ljudskog vremena na koje nas samo povremeno podseća glas autora. Film je hrabra i beskompromisna intencija da se jedan usamljeni glas i jedan sjajni dokumentarac hrabro suprotstave mračnim silama destrukcije. Autor nas postavlja na jedinstveno mesto u zapadnom Kornvolu, na samom jugu Engleske, gde u slikovitom pejsažu stoji usamljeni monolit star oko 4000 godina kao svedok vremena u njegovom cikličnom kretanju kroz godišnja doba. Kao u kultnoj Kjubrikovoj “Odiseji u svemiru 2001.” i ovaj monolit doživljavamo kao prisutvo neke, našem svetu nepoznate, inteligencije sposobne da prenosi impulse promene. Prateći život jednog polja između dva zimska solsticija, kroz kadrove briljantno uhvaćenog spektra svetlosnih štimunga mi uranjamo u božansku lepotu prirode oblikovane transcedentnim silama. Tananim okom posmatrača uočene promene sveprisutnog života i svetlosti tokom jednog godišnjeg ciklusa zabeležene su i ocrtane u tempu koji smo zaboravili odvojivši se od prirode. U magičnim trenucima uranjanja u očaravajući i neproziran svet kome pripadamo, autor zadivljujuće kreira doživljaj ritma vremena u kom pulsiraju dugi i spori otkucaji svemira i iskona.

Ovo je isceljujuća vremenska kapasula u kojoj možemo da zastanemo i razmislimo da bismo pronašli put da izađemo iz sveopšte jurnjave sveta.


Kristofer Moris

Rođen u Njuportu u Velsu, Velika Britanija 1963. godine. Studirao grafički dizajn na Njuport art koledžu (1981-1985). Studirao film na Kraljevskom koledžu umetnosti (Royal College of Art) u Londonu. Radio je za BBC u Londonu i Kardifu (1989-2003) kao reditelj dokumentarnih filmova, producent i izvršni producent. Njegova karijera na radiju i televiziji obuhvata dramski program i reklame, ali prvenstveno dokumentarne filmove. Posle BBC-a 2003. godine, radi kao profesor, nezavisni dokumentarista i konsultant za dugometražne dokumentarne filmove. Radio je kao profesor na Njuport filmskoj školi (2003-2015) postavio i vodio prvi trogodišnji kurs dokumentarnog filma u Velikoj Britaniji. Od 2009. do 2011. bio je direktor Njuport filmske škole (koju je početkom 1960-ih osnovao i vodio Džon Grirson - osnivač pokreta dokumentarnog filma u Velikoj Britaniji) i dobio je katedru kao profesor prakse dokumentarnog filma (2011). Moris je bio direktor Škole za film i televiziju na Univerzitetu Falmut, Kornvol (2015-2020). Od 2020. Potpuno se posvetio snimanju filmova.

Izabrana filmografija

  • DECA KOJA SLAVE BOGA, (The Hallelujah Kids), 2001.
  • DA LI MOLITVA DELUJE? (Does Prayer Work?), 2003.
  • MAGLA SEKSA (Fog of Sex), 2015.
  • AMERIKANAC U ABERFANU (An American in Aberfan), 2016.
  • GODINA U POLJU (A Year in a Field), 2023.