FILM SA BALKONA

FILM SA BALKONA

FILM BALKONOWY


Poljska 2021.
101 minut
režija: Pavel Lozinjski

Rad jednog od najznačajnih filmskih autora Evrope, maestralni „cinéma vérité“ kao direktno otelotvorenje legendarne ideje velikana dokumentarizma Dzige Vertova – „život uhvaćen iznenada“. Osvojio je Grand prix Nedelje kritike u Lokarnu i nastavio putovanje po svim vodećim festivalima sveta.

U okviru slike, precizno i strogo definisane pogledom autora, na poetičan način prožet finom melanholijom, u veoma uskom okviru posmatramo svet. A taj svet je iznenađujuće raskošan i bogat – u rasponu od Šekspirove rečenice “Čitav svet je pozornica” do provokativne izjave nastale u svetu koji je otkrio čuda filma i televizije, izjave povezane sa Endijem Vorholom: “Svako će biti poznat 15 minuta”. Slučajni prolaznici, bliže i dalje komšije, supruga autora, čovek bez novca, šetači dece i pasa, prolaze kroz ovaj mikro svet – od ravnodušnog neosvrtanja bez svesti o prisustvu sagovornika, autora na balkonu, ili uz kraće ili duže dijaloge, prividno jednostavne, a zapravo slojevite i ispunjenje dubokim značenjem o smislu njihovog postojanja ulovljenog u trenucima “filmske slave”. U tom uskom vremenu, koncentrisani na sudbine ljudi koji izviru niotkuda i gube se iz našeg vidokruga, postajemo svesni i fenomena vremena i promena koje ga definišu – film je sniman više od dve godine i, čak i kad ponovo sretnemo neka poznata lica, sve se pred nama neprestano menja kao u svim istinski velikim filmovima.

Zadivljujući manifest dokumentarizma velikog majstora umetnosti razgovaranja i beskompromisnog suočavanja sa životom.


Pavel Lozinjski

Rođen 1965. godine u Varšavi, Poljska. Sin reditelja dokumentarnih filmova Marsela Lozinjskog. Godine 1992. diplomirao na odseku za režiju Državne visoke škole za film i pozorište u Lođu. Rad na filmu započinje kao asistent svoga oca, Marsela Lozinjskog. Takođe je bio asistent Kšištofu Kješlovskom na filmu “Tri boje: Belo” 1993. Po ideji Kješlovskog režirao je poljsku epizodu na velikom međunarodnom projektu “Vek filma”. Istaknuti i višestruko nagrađivani reditelj dokumentarnih filmova.

Izabrana filmografija

  • MESTO ROĐENJA (Miejsce urodzenia), 1992.
  • SLAVOMIR MROŽEK PREDSTAVLJA (Slawomir Mrozek przedstawia), 1997.
  • TAKVA PRIČA (Taka historia), 1999.
  • HEMO (Chemia), 2009.
  • OTAC I SIN (Ojciec i syn), 2013.
  • TI I NE ZNAŠ KOLIKO TE VOLIM (Nawet nie wiesz, jak bardzo cie kocham), 2016.
  • FILM SA BALKONA (Film balkonowy), 2021.