JEDNA PROVINCIJSKA BOLNICA

JEDNA PROVINCIJSKA BOLNICA

ЕДНА ПРОВИНЦИАЛНА БОЛНИЦА


Bugarska, Nemačka 2022.
102 minuta
režija: Ilijan Metev, Ivan Čertov, Zlatina Teneva

Film koji počinje svoj festivalski život posle premijere na velikom festivalu u Karlovim Varima, kao novi sjajni film Ilijana Meteva, mladog evropskog autora sa engleskim dokumentarističkim stilom, ovoga puta uz još dvoje mladih sineasta. Dokumentarac koji je zadivio Evropu veličanstvenom hrabrošću dokumentarista da se nađu na opasnom mestu i suoče se licem u lice sa stvarima od kojih je čitav svet poželeo da pobegne.

Nasuprot svemu što smo videli tokom pandemije kovida 19, stoji ovaj izuzetni film – rad troje reditelja u sasvim neočekivanom odnosu. Metev je u Londonu u izolaciji, a dvoje mladih kolega, Ivan Čertov i Zlatina Teneva hrabro ulaze u prostor od koga su svi zazirali, a mnogi se užasavali. Oni provode više od dva meseca na izolovanom kovid odeljenju bolnice u bugarskom gradu Ćustendilu. Sve troje, nemerljivim kreativnim naporima oblikuju priču o izuzetnim karakterima i sudbinama pretočenu u film koji nas baca u središte najveće bitke čovečanstva u XXI veku. Sjajnim preciznim fokusiranjem na harizmatične junake, kroz pažljivo uspostavljane direktne kontakte, autori prenose nenametljivo dramatičnu atmosferu ambijenta i dešavanja. Oni su empatični posmatrači koji posvećeno učestvuju u sumnjama i strepnjama junaka, u njihovim naporima i patnjama, kao i u retkim, ali zadivljujućim podvizima.

Ovaj film prevazilazi studiju jedne epidemije. Jednostavnošću opservacije i komunikacije priču o jednoj skromnoj provincijskoj bolnici razvija do vrhunske parabole o životu, stradanju i nadi.


Ilijan Metev

Rođen u Bugarskoj 1981. Kao tinejdžer je živeo u Nemačkoj, gde je imao ambiciju da postane violinista; svirao je klasiku na nemačkom radiju. Na studijama slikarstva na Londonskom univerzitetu umetnosti (Central Saint Martins) eksperimentisao sa 16mm filmom. Zatim 2008. završio studije na britanskoj Nacionalnoj filmskoj i televizijskoj školi (NFTS).

Izabrana filmografija

  • GOLEŠEVO (Голешово), 2008.
  • POSLEDNJA KOLA HITNE U SOFIJI (Последната линейка на София), 2012.
  • JEDNA PROVINCIJSKA BOLNICA (Една провинциална болница), 2022.
Ivan Čertov

Radio kao snimatelj na raznim igranim i dokumentarnim filmovima bugarske i inostrane produkcije. Kao debitant na igranom filmu bio je direktor fotografije na filmu „Februar” koji je bio u zvaničnoj selekciji Kanskog filmskog festivala 2020. Saradnja sa Ilijanom Metevom je njegov rediteljski debi.

Zlatina Teneva

Diplomirala je žurnalistiku 2018. na Univerzitetu u Sofiji, Bugarska. Od tada, radila je kao reditelj, linijski producent i istraživač na brojnim filmskim projektima za ARTE i Dojče vele. 2020. godine izabrana je za dokumentarnu radionicu DOC Campus, u organizaciji DOK Lajpciga. Ovo je njen celovečernji rediteljski debi.Izabrana zajednička filmografija - Ivan Čertov i Zlatina Teneva

  • JEDNA PROVINCIJSKA BOLNICA (Една провинциална болница), 2022.