BLAGA KRIMA

BLAGA KRIMA

DE SCHATTEN VAN DE KRIM


Holandija 2021.
82 minuta
režija: Uke Hogendejk

Rad istaknute holandske rediteljke čuvene po veličanstvenim filmovima koji se bave svetom umetnosti i umetničkih dela, a koji nas uvode u ekskluzivne prostore iza tog sjaja i lepote kojima se divimo.

Ovaj film pred nas stavlja jedno od najkontroverznijih pitanja vezanih za arheološko i umetničko nasleđe. Nepristrasno i uvek poštujući da treba saslušati i drugu stranu, autorka Uke Hogendejk prati višegodišnji proces pun obrta, bitku advokata, zakona i propisa. Neprocenjivo arheološko i umetničko blago Krima predstavljeno na izložbi u Holandiji iznenada je postalo predmet nerešive kontroverze - kome zapravo ono pripada posle političkih promena koje su se dogodile baš tokom izložbe. Diskretni i za mnoge neprimetni direktor muzeja u Amsterdamu odlučuje da postavljanjem pitanja postane neočekivan heroj, spreman da stane u odbranu nemih, divnih predmeta i da im pruži neograničeno utočište. Pred nama se kroz niz uzbudljivih portreta glavnih aktera i događaja, koji poprimaju i tonove tragičnog, razvija i usložnjava priča o neverovatnoj sudbini predmeta jednog davno nestalog naroda. Vrhunska kamera i montaža kao u sjajnim igranim filmovima, uz maestralnu režiju Uke Hogendejk kreiraju sagu o arheolozima i njihovoj ljubavi, o košmaru koje Skiti i ne znajući doživljavaju vekovima nakon što su nestali u lavirintima istorije, o dragocenostima koje zaslužuju da o njima brinu oni koji su im za uzvrat poklonili sebe.

Neočekivani, uzbudljivi bioskopski doživljaj koji vas vodi od iskopina na Krimu do hladnih, savremeno dizajniranih prostora Holandije i nazad.


Uke Hogendejk

Rođena 5. avgusta 1961. u Amsterdamu, Holandija. Upisala Akademiju umetnosti u Utrehtu, gde je diplomirala pozorišnu režiju (1990). Režirala pozorišne predstave od 1990. do 1996. godine sa mnogobrojnim pozorišnim trupama. Godine 1997. studira televizijski dokumentarni film na Akademiji medija i radi kao reditelj za VPRO televizijski program. Godine 1998. režira dokumentarni film „Srećno vreme” (Een Gelukkige Tijd) u saradnji sa Polom Koenom, koji je dobio nagradu Holandske filmske akademije i „Euro-Comenius” nagradu (Beč). Specijalizovala se za filmove o umetnosti. Deset godina je pratila epsko renoviranje Rejks muzeja u Amsterdamu i napravila jsvetski poznati i nagrađivani dokumentarac o tome, kao i otkrivanju do tada nepoznate Rembrantove slike 2019. Godine.

Izabrana filmografija

  • SREĆNO VREME (Een gelukkige tijd), 1998, sa Polom Koenom
  • ISKUSTVO HOLOKAUSTA (The Holocaust Experience), 2002.
  • NOVI REJKS MUZEJ (Het nieuwe Rijksmuseum), 2008.
  • NOVI REJKS MUZEJ – FILM (Het nieuwe Rijksmuseum – De Film), 2014.
  • MARTEN I OPJEN: PORTRET BRAKA (Marten & Oopjen: Portret van een huwelijk), 2019.
  • MOJ REMBRANT (Mijn Rembrandt), 2019.
  • HOUSEWITZ, 2021.
  • BLAGA KRIMA (De Schatten van de Krim), 2021.
  • LICHT, 2022.