ŽENA I GLEČER

ŽENA I GLEČER

MOTERIS IR LEDYNAS


Litvanija, Estonija 2016.
56 minuta
Režija: Audrius Stonis

Vrhunski majstor prefinjenog stila, Audrius Stonis, odlučio se da nas povede na neobično hodočašće u nepristupačne visove planine Tjen Šan na granici između Kazahstana i Kine. U predelima te Nebeske planine, nalik nekoj nepoznatoj i negostoljubivoj planeti, on posvećuje svu svoju pažnju i kreativnost zadivljujućoj osobi koja je trideset godina provela posmatrajući i prateći stanje džinovskog glečera, tako važnog za nauku, ali i za čitavu planetu. Kroz neobičan intimni portret zarobljenice planine u stalnom kretanju, Audrius Stonis maestralno poetizuje odnose glavne junakinje i okoline, prirode, neba, bića sa kojima deli samoću, surovost klime i lepotu koja ih okružuje.

Sadašnjosti u kojoj priča bez reči svoju minuciozno satkanu priču Stonis pridodaje još jedan važan sloj, sloj dugih vremenskih tokova. Ovaj film ponire duboko u vreme i u spojevima prošlosti i sadašnjosti gradi potpuno nove, poetske i vanvremenske relacije. Audrius Stonis je jedan od najznačajnijih evropskih autora upravo po tom složenom tkanju vremena u svojim filmovima i zadivljujućem osećanju da se kroz prostore, ljude, događaje i fenomene prelamaju i slivaju svi prethodni duboki i veoma daleki odbljesci vremena koje on zadivljujuće dokumentuje.

Autora je privukla činjenica da je žena glaciolog njegova zemljakinja: „Veoma je neobično da žena iz Litvanije istražuje led na udaljenom Tjen Šanu, na kraju sveta, bez ikakve veze sa ostatkom sveta. Naučnica Aušra, živeći visoko u planini, u drvenoj kući kraj ogromnog glečera, svakog jutra i večeri, leti i zimi, radila je tokom mnogo godina merenja i slala ih u kontrolni centar u Alma Ati. Dala je čitav svoj život posmatranju glečera u Kazahstanu.”

http://www.efis.ee/en/film-categotries/movies/id/18547


Audrius Stonis

Rođen 1966. u Vilnusu, Litvanija.

Od 1984. do 1989. studirao na Državnom konzervatorijumu u Vilnusu.

Bio na stažu u Filmskom arhivu “Antologija” Jonasa Mekasa u Njujorku 1989.

Za dokumentarni film “Zemlja slepih” dobio nagradu Feliks Evropske filmske akademije kao Najbolji evropski dokumentarni film 1992.

Bio je predavač za dokumentarni film na Evropskom filmskom koledžu u Danskoj 2004. i 2005. Predavanja i masterklasove držao na Univerzitetu Vaseda (Japan), na Univerzitetima Berkli i Stenford (SAD), na Univerzitetu Pompeu Fabra (Barselona, Španija), i u Kalkuti, Sao Paolu, Seulu, Tokiju, Moskvi, Beogradu, San Francisku, Karpi Modeni, Parizu.

Retrospektive i projekcije filmova u Švajcarskoj, Rusiji, Francuskoj, Izraelu, Republici Češkoj, Nemačkoj, SAD, Belgiji, Španiji, Turskoj, Kolumbiji, Urugvaju, Italiji, Indiji, Francuskoj i Japanu.

Od 2009. predaje na Litvanskoj muzičkoj i pozorišnoj akademiji u okviru Akademije umetnosti u Vilnusu.

Dobitnik je Nacionalne nagrade Litvanije za kulturu i umetnost.

Izabrana filmografija

 • ZEMLJA SLEPIH (Neregių žemė), 1992.
 • ANTIGRAVITACIJA (Antigravitacija), 1995.
 • LETENJE NAD PLAVIM POLJEM (Skrajojimai mėlynam lauke), 1996.
 • 510 SEKUNDI TIŠINE (Skrydis per Lietuvą arba 510 sekundžių tylos), 2000. sa Arunasom Matelisom
 • UKU UKAI, 2006.
 • ZVONO (Varpas), 2007.
 • ČETIRI KORAKA (Keturi žingsniai), 2008.
 • RAMIN, 2011.
 • KENOTAF (Kenotafas), 2013.
 • KAPIJE JAGNJETA (Avinėlio vartai), 2014.
 • ŽENA I GLEČER (Moteris ir ledynas), 2016.