ZEMLJA MEDA

ZEMLJA MEDA

МЕДЕНА ЗЕМЈА


Severna Makedonija, 2019.
85 minuta
režija: Tamara Kotevska i Ljubomir Stefanov

Ovaj briljantni dokumentarac započeo je svoje predstavljanje svetu kao višestruki pobednik ovogodišnjeg Sandens festivala – Najbolji film selekcije svetskog filma, najbolja kamera u selekciji svetskog dokumentarnog filma i specijalna nagrada žirija za uticaj i promenu.

„Zemlja meda“ je film koji nas vodi na živopisne visove jedne od makedonskih planina i uvodi nas u svet iskonskih vrednosti odnosa čoveka i prirode. Ovo je priča o jednoj zadivljujućoj ženi, grube spoljašnjosti i iznenađujuće nežnosti i delikatnosti. Hatidže, glavna junakinja priče, živi kilometrima daleko od razvijenog sveta u ostacima planinskog sela, bez puteva, bez struje i vode, poslednja je koja med deli sa pčelama iz stena. Kao u najstarijim vremenima, ona veštinom iskusnih lovaca u vrletima pronalazi “zlato” u kamenu i nekom prastarom, samo njoj znanoj, magijom sklapa pakt sa pčelama i prirodom. Ogrubela od života u surovoj okolini, ona je očaravajuće brižna osoba, podjednako prema ostareloj, onemoćaloj majci koju divno neguje kao i prema pčelama, koje naziva svojom decom. Odjednom, u tom idiličnom svetu duboko prožimajuće harmonije pojavljuje se dramatični izazov svemu što Hatidže radi. Naizgled darovana društvom ljudi, posebno društvom brojne razigrane dece, ona se suočava sa postupcima koji postepeno sve više pokazuju koliko je savremeni čovek udaljen od stvarnih životnih izvora prirode, koje svojim trapavim, bezosećajnim i sirovim postupcima razara i uništiva. A u svemu tome, kao i u tragedijama koje su prirodni tok stvari, Hatidže nas uči postojanosti i dostojanstvu.

Ovom veličanstvenom dokumentarcu mala ekipa posvećenih dokumentarista dala je svoj maestralni doprinos. Kamera i fotografija dvojice nagrađenih snimatelja, Fejmi Dauta i Samira Ljume, kreira magične prizore planine, sela, seoskog života, a posebno slikarski prefinjene noćne prizore pri svetlosti vatre. Rediteljski tandem Tamara Kotevska i Ljubomir Stefanov uvode nas delikatno i bez ostatka u impresivni svet koji je satkan od lirski intoniranih trenutaka intime i vizuelno bogatih dinamičnih scena. Najzad, iskusni producent i montažer, Atanas Georgiev, sjajno je kreirao zanimljivu i dramatičnu narativnu strukturu i kroz to ritam koji „Zemlju meda“ pretvara u pravo bioskopsko uživanje.

http://honeyland.earth/


Ljubo Stefanov

Rođen 1975. u Skoplju. Ima preko 20 godina iskustva u razvoju i produkciji komunikacijskih koncepata i dokumentarnih filmova vezanih za pitanja životne sredine i ljudski razvoj. Radio za razne UN agencije, „Euronatur“, „Swisscontact”, itd.


Tamara Kotevska

Rođena u Prilepu, 1993. Diplomirala filmsku režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Skoplju. Petogodišnje iskustvo u snimanju dokumentarnih i igranih filmova kao reditelj frilenser. Živi i radi u Skoplju.


Izabrana zajednička filmografija

  • ZEMLJA MEDA (Медена земја), 2019.