ZEMLJA

ZEMLJA

ERDE


Austrija, 2019.
115 minuta
režija: Nikolaus Gejrhalter

Ovo je zadivljujući film jednog od najvećih majstora modernog dokumentarnog filma koji je premijeru imao na Berlinskom festivalu. Snimljen Gejrhalterovim osobenim rediteljskim i snimateljskim stilom, ovo je svakako jedan od najznačajnijih filmova koji nas svojom snagom i monumentalnošću uvodi u najaktuelnija razmišljanja o savremenom svetu i sudbini planete i čovečanstva.

Podatak, koji impresionira i užasava istovremeno, da „ljudi pomere 156 miliona tona stena i zemlje dnevno, što čini da je čovečanstvo najodlučniji geološki faktor našeg vremena“ pokrenuo je ovaj vanserijski filmski projekat, planetarni pohod u prostore kosmičkih promena. „Zemlja“ bi mogla da se doživi kao prava autorska nadgradnja Gejrhalterovog prethodnog velikog rada „Homo sapiens“. Međutim, za razliku od opominjuće postapokaliptične vizije planete na kojoj otkrivamo monumentalne i opominjuće ljudske tragove u „Homo sapiensu“, ovo je sada grandiozni prikaz ljudskih sveobuhvatnih poduhvata. Oni kao kolonije mrava na najrazličitije načine oblikuju zemlju na kojoj stojimo i na kojoj se uzdiže priroda i čitav ljudskom rukom stvoreni svet. Gejrhalter svojim studioznim posmatranjem ovoga puta usmerava našu pažnju i razmišljanja na prizore nesagledivo opsežnih zahvata kojima armije kopača, bušača, rezača i lomilaca kamena, pojačane ogromnim neumornim mašinerijama, svakodnevno menjaju lice Zemlje. O svom radu, potpuno nesvesni njegovog globalnog učinka, pasionirani, posvećeni akteri pomeranja brda i planina svedoče na različitim jezicima sveta. U pažljivo umetnutim kadrovima između fascinantnih studija širokih prostora najbolji od tih majstora slave svoje podvige dajući ljudski ton zabrinjavajuće nesagledivoj geološkoj apokalipsi.

Nikolaus Gejrhalter kreira „Zemlju“ kao maestralni film moćnih vizuelnih impresija koje, iako autentično dokumentarne, na velikom bioskopskom platnu postaju prizori naučno-fantastičnih filmova. Od prvih kadrova pejzaži izgledaju kao sa drugih planeta, a kopovi, jame i podzemni horizonti postaju prostori u kojima se mašine pred nama pretvaraju u samokontrolišuće robote dalekih svemirskih kolonija. Sniman pogledom koji je često kao sa nekog satelita, ovaj film kreira jedinstveno viđenje planete koja se postepeno pretvara u apstraktne likovne prizore lišene intenzivnih boja.

http://erde-film.at/english


Nikolaus Gajrhalter

Rođen u Beču 1972. U 22. godini osniva svoju producentsku kuću. Njegov prvi dokumentarni film „Naplavina“ iz 1994. je priča o životu na Dunavu. Film „Pripjat” iz 1999. i „Negde drugde” iz 2001. donosi mu velika međunarodna priznanja kao vrhunskom snimatelju i dokumentaristi. Radi kao reditelj, producent, scenarista i snimatelj i dobitnik je brojnih značajnih nagrada.

Izabrana filmografija

  • ZEMLJA (Erde), 2019.
  • POGRANIČNA OGRADA (Die bauliche massnahme), 2018.
  • HOMO SAPIENS, 2016.
  • TOKOM GODINA (Über die Jahre), 2015.
  • CERN, 2013.
  • BOLNICA “DUNAV” (Donauspital), 2012.
  • SVET NOĆU (Abendland), 2011.
  • ALENŠTAJG (Allentsteig), 2010.
  • 7915 km, 2008.
  • HLEB NAŠ NASUŠNI (Unser täglich Brot), 2005.
  • NEGDE DRUGDE (Elsewhere), 2001.
  • PRIPJAT (Pripyat), 1999.
  • GODINA POSLE DEJTONA (Das Jahr nach Dayton), 1997.
  • NAPLAVINA (Angeschwemmt), 1994.