SVETI OTAC

SVETI OTAC

HOLY FATHER


Rumunija 2020.
85 minuta
režija: Andrei Daskalesku

Ovo je ekskluzivni film putovanja u potrazi za odgovorima sakrivenim duboko u ćutanju i zaboravu.

Andrei Daskalesku suočen je sa situacijom koja najavljuje veliku, važnu promenu u njegovom životu. Licem u lice sa zabrinutom suprugom, nespreman da direktno izrazi sopstveno stanje i emocije, uzima kameru kojom barata uspešnije nego rečima i odlučno i hrabro preduzima sjajan dokumentaristički poduhvat. Svojim filmskim veštinama pokušava da probije nevidljive zidove između sadašnjosti, prošlosti i budućnosti i kreće da se sretne sa ocem koji se odrekao sveta i u tom odricanju otišao od njega. Putovanje nas vodi u prostore duboke posvećenosti, na Svetu goru i suočava sa davno zakopanim tajnama i sukobima. Tu započinje neobično druženje oca, monaha raspetog između svojih dužnosti i porodične istorije, i sina, sa kamerom koja mu pomaže da vidi i razume i sopstvenog oca i sav ostali svet. Ovo je dirljivo filmsko traganje za ocem, ali i za tim šta u stvari znači biti otac i, najzad, za tim kako da neko to stvarno postane. Ovo je dramatično traganje za pomirenjem i priča o pravoj hrabrosti budućih roditelja spremnih da se suoče sa nasleđem koje treba da predaju detetu.

Film koji vas podjednako očarava toplinom i intimnošću, kao i zadivljujućim dokumentovanjem duboke potrebe za stvaranjem unutrašnjeg prostora za novi život koji dolazi.


Andrei Daskalesku

Rođen 1984. u Pjatra Njamcu, Rumunija. Studirao multimedije i montažu zvuka na Nacionalnom univerzitetu za pozorište i film “J. L. Karađiale” (Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „Ion Luca Caragiale”) u Bukureštu. Sarađivao u sektoru montaže sa jednim od najpoznatijih američkih montažera, Volterom Marčom, na filmu Frensisa Forda Kopole “Mladost bez mladosti”. Osnovao je svoju producentsku kuću Filmlab 2007. godine. Radi kao režiser, snimatelj i montažer dokumentarnih filmova.Njegovi dugometražni dokumentarci bili su u selekcijama i osvojili prestižne nagrade na nekim od najznačajnijih festivala (IDFA, Sarajevo, Krakov, DOC Lisboa, DOC Aviv). Četiri puta je bio nominovan, a 2018. je i osvojio Gopo nagradu, rumunski Oskar, za najbolji dokumentarni film.

Izabrana filmografija

  • 2020. SVETI OTAC
  • 2016. PLANETA PETRILA
  • 2007. KONSTANTIN I ELENA