ŠTA VALA HOĆE

ŠTA VALA HOĆE

WHAT WALAA WANTS


Danska, Kanada, 2018.
89 minuta
režija: Kristi Garland

Šta Vala hoće“ je dokumentarac napravljen kao priča o buri i, podjednako, kao film koji je i izaziva. Od premijere na Berlinskom festivalu i Specijalne nagrade žirija na Hot Docs-u, priča o neukrotivoj devojci Vali neodoljivo privlači interesovanje svih svetskih festivala.

„Šta Vala hoće“ savršeno je i gotovo univerzalno pitanje koje postavlja ovaj iznenađujući dokumentarac. Pitanje koje postavljaju same i koje se postavlja za sve tinejdžerke sveta. Pitanje na koje teško da iko može da dâ odgovor koji zadovoljava, pitanje koje u sebi krije sve – pobunu i ljubav, odbijanje i prihvatanje, odlazak i dolazak istovremeno. Kada se s tim unutrašnjim kovitlacima i burama spoji drastično okruženje bremenito stalnim nasiljem i pretnjama, već uzburkana devojka se pretvara u vulkan koji svakog trenutka preti erupcijom. U večitom getu u kojem živi, iz koga kao da nikom nema izlaska, sve to čemu se Vala strastveno divi je povezano s nasiljem, a istovremeno za nju i sve njoj bliske vrhunski heroizam. Njena majka koja izlazi iz zatvora jedan joj je od glavnih uzora. Vala sanja da svoju ogromnu energiju pretvori u bespoštednu borbu za ideale koji su smisao njenog života. Ali najviše što može da pokuša je da postane pripadnik specijalnog obezbeđenja geta, uprkos protivljenja svih koji su joj bliski. U sudarima sa stalnim preprekama i predrasudama Vala upisuje specijalnu policijsku školu i suočava se sa izuzetno zahtevnom i često surovom obukom, namenjenoj da iz nje izađu samo oni najjači i najuporniji. I tada počinje za nju potpuno nova i neočekivana drama i stvarna, velika borba.

Vrhunski dokumentaristički poduhvat koji je za rediteljku i snimateljku Kristi Garland značio neizvesnu šestogodišnju avanturu koja je počela praćenjem buntovne devojčice od 15 godina u palestinskom getu na Zapadnoj obali. Prodirući kamerom u često zabranjene ili nikad snimljene prostore, beskompromisna autorka je napravila priču o dramatičnoj borbi i sazrevanju devojke koja mora da pobedi sebe da bi mogla da pogleda u lice realnosti, ali svakako najviše od svega impresivni dokument o sadašnjem turbulentnom svetu i mladima u njemu.

http://murmurfilm.com/what-walaa-wants/


Kristi Garland

Režiserka koja je odrasla u Londonu i koja je uglavnom bez prestanka poslednjih 15 godina provela na snimanjima, na festivalima ili u montaži. Kristi Garland je režirala nagrađivane i pozitivno ocenjene dugometražne dokumentarne i kratkometražne igrane filmove. Živi u Torontu i često učestvuje u koprodukcijama sa nordijskim zemljama. Filmovi Kristi Garland, koji pružaju snažan dramski utisak, dirljivu transformaciju karaktera i obrađuju univerzalno osetljive teme, u distribuciji su širom sveta.

Izabrana filmografija

  • Šta Vala hoće (What Walaa Wants), 2018.
  • Glavu gore (Cheer Up), 2016.
  • Ptičica kopile peva najljupkiju pesmu (The Bastard Sings the Sweetest Song), 2012.
  • Otirač (Doormat), 2008.