CINEMA KOMUNISTO

CINEMA KOMUNISTO


Srbija, 2010.
100 minuta
režija: Mila Turajlić

Ovaj izuzetni pogled na istoriju nastao je posle gotovo petogodišnjeg rada mlade beogradske autorke Mile Turajlić. Napravljen je kao dinamični, atraktivni vremeplov koji nas vodi u prostore sada imaginarne, nepostojeće države kroz raspadnute ostatke našeg najvećeg filmskog studija i vatromet prizora iz već zaboravljenih jugoslovenskih filmova. „Cinema Komunisto“ gradi složenu filmsku kompoziciju u spoju vešto uklopljenih ekskluzivnih arhivskih materijala, kadrova iz igranih filmova, aktuelnih snimaka značajnih filmskih i istorijskih prostora i svedočenja nekih od važnih aktera iz perioda razvoja i zlatnog doba Jugoslavije posle Drugog svetskog rata. Kritičko preispitivanje dominantnog ratnog filma, nadograđeno je najatraktivnijim periodom Avala filma kada su brojne strane koprodukcije s bogatim scenografijama i egzotično kostimiranim stotinama statista dovodile u Beograd najveće svetske filmske zvezde. Prisećajući se nekih od vrhunskih dometa jugoslovenske kinematografije s nostalgijom i uvažavanjem, ovaj film kritički preispituje ideološke kontekste i otkriva čitav niz izuzetnih, do sada nepoznatih detalja naše filmske istorije.

http://www.cinemakomunisto.com/

DRUGA STRANA SVEGA

THE OTHER SIDE OF EVERYTHING


Srbija, Francuska, Katar 2017.
100 minuta
režija: Mila Turajlić

Dokumentarac Mile Turajlić, intrigantnog naslova „Druga strana svega“ zaista je višestruko nov, neobičan i neočekivan pogled mlade autorke na porodičnu i kolektivnu istoriju. Ovo je svojevrsni nastavak priče o državi koje više nema („Cinema Komunisto“), ali ovoga puta iz vrlo lične perspektive odvažne, promišljene i empatične žene koja je svojim požrtvovanim angažovanjem ostavila istinski značajan trag pre i posle poslednjih, turbulentnih društvenih promena. „Druga strana svega“ je i svedočanstvo o tome šta je značilo biti na drugoj strani u vremenima kada su podele sudbinski određivale živote ljudi, ali i pokušaj da se nakon više decenija pređe preko drastično iscrtane linije zabranjene zone i najzad otkrije šta je na toj drugoj strani, na drugoj strani svih vrednosti sveta grubo potisnutog u senku i nestajanje. Najzad, ovo je i novi, lirski dokumentaristički narativ koji Mila Turajlić veoma vešto i dosledno razvija, počev od pažljivo biranih prizora koje beleži kao posvećena snimateljka, pa do fino nijansiranih tokova koje prepliće gradeći uzbudljive sudare dramatičnih dešavanja na tonu intimistički intonirane atmosfere, emotivne okosnice čitavog filma.

https://www.othersideofeverything.com/
Mila Turajlić

Rođena 1979. u Beogradu, Jugoslavija.

Diplomirala je filmsku i TV produkciju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, a dokumentarni film je specijalizirala na pariskoj školi La Fémis. Doktorirala je film na Univerzitetu u Vestminsteru. Diplomirala i stekla zvanje mastera za politiku i međunarodne odnose na Londonskoj školi ekonomije.

Njen debitantski dokumentarni film „Cinema Komunisto“ premijerno je prikazan na IDFA festivalu u Amsterdamu i na festivalu Tribeka u Njujorku, nakon čega je osvojio 16 nagrada uključujući Zlatnog Huga na festivalu u Čikagu 2011. i nagradu FOCAL za kreativnu upotrebu arhivskog materijala u Londonu. Prikazivan je u bioskopima u Francuskoj, Velikoj Britaniji, Italiji, Sloveniji, Hrvatskoj i Srbiji, kao i na televizijama širom Evrope. Drugi film, „Druga strana svega“, premijerno je prikazan na festivalu u Torontu 2017. Dobio je 20 nagrada uključujući i Nagradu za najbolji dugometražni dokumentarni film na festivalu IDFA. Ovaj film je nastao u prvoj srpskoj koprodukciji sa HBO Evropom i imao je rekordni uspeh u bioskopima u Srbiji.

Podučava na radionicama o samoprodukciji u okviru „Balkan Discoveries“ (Balkanski dokumentaristički centar, Bugarska) i o upotrebi arhivskog materijala na Archidoc-u u organizaciji La Fémis. Bila je gostujući predavač na Global univerzitetu u Londonu (UCL), Sorboni u Parizu, Harvardu, Jejlu i Univerzitetu u Mičigenu.

Radila je kao producent festivala „Sedam veličanstvenih“ od njegovog osnivanja 2005. Jedan je od osnivača DOK Srbije, Udruženja dokumentarista Srbije, i bila je njegov prvi predsednik.


Izabrana filmografija

  • CINEMA KOMUNISTO, 2010.
  • DRUGA STRANA SVEGA, 2017.