SOLO

SOLO

SOLO


Češka, Francuska, Argentina, Austrija 2019.
84 minuta
režija: Artemio Benki

Dokumentarac koji podjednako uzbudljivo priča o živopisnom svetu i muzici koja ga ispunjava i transformiše.

Potresna drama o junaku rastrzanom između svog izuzetnog talenta i mračnog ponora mentalne bolesti. Diskretni, jednostavno zabeleženi prizori psihijatrijske ustanove i gradskih prostora bez sjaja, scene koje su uvek na ivici drame, otkrivaju neobičnog, harizmatičnog junaka u neprekidnoj borbi za dostojanstvo i očuvanje svoje dragocene sposobnosti da se umetnički izrazi. Njegovi kontakti sa drugim pacijentima psihijatrijske klinike ili poštovaocima njegovog virtuoznog sviranja na klaviru, otkrivaju složene slojeve osobe u stanjima uzburkanosti ili retkih trenutaka spokoja. Od sputanosti do pobede i obrnuto, pratimo priču ispričanu bez predrasuda i sa najdubljom empatijom koja proširuje naše razumevanje ljudske psihe i situacije.

Sudari muzike koja oplemenjuje i oslobađa sa egzistencijalnom teskobom zadivljujućeg heroja.


Artemio Benki

Artemio Benki je rođen 21. aprila 1966. u Parizu. Počeo je da radi u medijima sa 13 godina kao honorarni radio novinar; sa 18 se priključio L’Autre Journal kao novinar saradnik Margaret Dira i Erva Gibera.

Benki je prvi put došao u Prag 1989. da napravi kratki dokumentarac o izbeglicama Romima. Od 1992. živi i radi u Pragu. Dve godine kasnije, osnovao je producentsku kuću Sirena Film, a 2000, postaje koosnivač distributerske kuće Artcam Films.

Benki je koproducirao nekoliko filmova snimanih u Češkoj, kao što su A Royal Affair (2012), Marguerite (2015), Personal Shopper (2016), The Dancer (2016) i The Hummorist (2019).

Ovaj reditelj francuskog porekla uglavnom je radio na kratkim filmovima. Najveći uspeh do sada je postigao svojim debitantskim dokumentarcem Solo (2019). To je priča o mladom mentalno obolelom Argentinskom virtuoznom pijanisti, a premijerno je prikazan na ACID-u u Kanu.

Izabrana filmografija

  • 2019. Solo