ŠKOLA NADE

ŠKOLA NADE

TOIVEIDEN KOULU


Finska, Francuska, Maroko, SAD 2020.
78 minuta
režija: Mohamed El Abudi

Maroko. Nepregledna pustinja. Ljudi koji žive pod šatorima. I jedna kućica kao zrnce peska, ono zrnce koje u školjci postaje biser.

Mohamed El Abudi dolazi u svoj rodni Maroko da bi pratio mladog učitelja koji dolazi u bespuće, među nomade, i tamo pokušava da stvori školu - školu za decu kojoj rođenjem nije namenjeno da uče, već da samo ponove život svojih očeva i majki. Ovo je priča o imenu upisanom iznad vrata kućice u pustinji, imenu koje donosi radost, budi radoznalost, otkriva igru i otvara puteve novih saznanja. Film nas uvodi u fascinantne, surove pejzaže sa ponekim čovekom i detetom dok zajedno nose vekovno breme upisano u knjige zakona predaka. Mohamed El Abudi sjajnim postupkom dokumentariste posmatrača, rafinirano i diskretno, pažljivo, da ne prekine novostvorene tanane niti između učitelja i njegovih đaka, otkriva čitav jedan svet skriven iza tradicije i običaja, iza strogih zakona opstanka. Postepeno i uvek s poštovanjem autor se približava školi, časovima i divnim trenucima školskih odmora, ali i roditeljima i porodici, svakodnevnim, ali i dramatičnim događajima u kojima sve strepnje o opstanku nade postaju strepnje o opstanku zajednice, prirode, planete. Sudari želja i zabrana, igre i obaveza, radosti i brige grade neobičnu sagu upečatljivih prizora i likova i svedoče o dragocenosti stremljenja ka novim znanjima. O stremljinjima koja jedina istinski menjanju svet.

Očaravajući dokumentarac napravljen o školi kao divnoj spasonosnoj oazi.


Mohamed El Abudi

Rodjen 1961. u Maroku. Diplomirao je 1991. godine na grupi za pozorište na Univerzitetu u Fesu. Master diplomu stekao je 1997. na Bond univerzitetu u Australiji iz oblasti filma i televizije. Živi i radi u Finskoj. Finska televizija YLE 2006. godine ga je proglasila za najboljeg i najiskusnijeg režisera u sferi dokumentarnog filma. Snimio je više od 30 kratkih dokumentarnih filmova prikazivanih na Prix Evropa i drugim festivalima. Svoj prvi dugometrazni dokumentarni film snimio je 2012. godine. Film je imao premijeru na festivalu u Lokarnu gde je i nagrađen. Godine 2013. dobio je najvišu finsku državnu nagradu za vrhunski kvalitet rada u oblasti filma.

Izabrana filmografija

  • 2020. Škola nade
  • 2012. Svadbeni ples