HELLO I AM DAVID – PUTOVANJE SA DEJVIDOM HELFGOTOM

HELLO I AM DAVID – PUTOVANJE SA DEJVIDOM HELFGOTOM

HELLO I AM DAVID – EINE REISE MIT DAVID HELFGOTT


Nemačka 2015.
90 minuta
Režija: Kozima Lange

Briljantni uspeh filma „Sjaj”, osvajanje Oskara i maestralno glumačko ostvarenje Džefrija Raša, približili su širokoj publici priču o neverovatnom životnom putu pijaniste Dejvida Helfgota, a stvarnom junaku filma doneli svetsku slavu kao jedinstvenoj umetničkoj ličnosti.

„HELLO I AM DAVID!” je prvi dokumentarac o ovom vanserijskom pijanisti, vunderkindu čija je karijera delovala nedvosmisleno završena posle drastičnog nervnog sloma. A onda, kroz isceljujuću snagu muzike i njegovu veliku ljubav za suprugu Džilijen, Dejvid Helfgot je pronašao put natrag u normalan život i na koncertni podijum. Ovaj majstorski napravljen film, vrhunske kamere, zvuka i montaže, omogućava nam da se uverimo u neodoljivo zaraznu strast i impulsivnost Dejvida Helfgota. Kao pijanista on svira samo ono što oseća, a kao osoba govori bez ograda ono što misli i dodiruje ljude u bukvalnom smislu reči.

Pročišćen i neposredan, podjednako u prizorima sviranja i u situacijama u kojima se ispoljava karakter, hrabar da dopusti životu i junaku da direktno kreira najuzbudljivije, najzabavnije i najneočekivanije scene – ovaj dirljivi, inspirativni film daje nam prodirući uvid u ličnost i muzički život Dejvida Helfgota. Najzad, „HELLO I AM DAVID!” je film o ljubavi: ljubavi prema životu, ljubavi prema muzici – i dubokoprožimajućoj ljubavi između dvoje ljudi koji su očaravajući podjednako koliko su različiti.

http://www.helloiamdavid.de/der-film.php


Kozima Lange

Rođena je u Hamburgu, u Nemačkoj, 1976. godine.

Bila je član dečjeg hora Hamburške državne opere i proputovala je svet još kao dete.

Od 1998. do 2003. godine studirala je produkciju na Filmskoj akademiji u Baden-Virtembergu, bila je producent i scenarista mnogih kratkometražnih filmova i dugometražnog filma „Vacuum”.

Njen rediteljski prvenac je dokumentarni film „Hamame” (“Chamamé”) o argentinskim muzičarima koji je odlično primljen na internacionalnim festivalima i u bioskopima.

Od 2010. predaje dokumentarni i kratki film na Filmskoj akademiji u Baden-Virtembergu i vodi radionice širom sveta.

Izabrana filmografija

  • HAMAME (Chamamé), 2007.
  • HALLO I AM DAVID – PUTOVANJE SA DEJVIDOM HELFGOTOM (Hello I Am David – Eine Reise mit David Helfgott), 2015.