PRINC I DIBUK

PRINC I DIBUK

THE PRINCE AND THE DYBBUK


Poljska, Nemačka 2017.
82 minuta
Režija: Elvira Nivera i Pjotr Rosolovski

Najbolji u selekciji filmova o filmu Venecijanskog festivala 2017. Priča o zapanjujućoj misteriji koja postaje sve složenija i neočekivanija kako se odvija pred nama.

Ko je bio režiser i holivudski producent Mihal Vašinski koji je radio s najvećim filmskim zvezdama svog vremena kao što su Sofija Loren, Klauduja Kardinale, Orson Vels? Režiseri Elvira Nivera i Pjotr Rosolovski nas vode na uzbudljivo filmsko putovanje kroz život čoveka koji je bio poznat mnogima, a čije su tajne bile tako duboko sakrivene da ga zapravo niko nije zaista poznavao. Princ Vašinski je kroz burne i dramatične godine sopstvene i svetske istorije ispisivao svoju životnu priču kao da je režirao najfantastičniji film.

Vrhunski moderni dokumentarac izuzetno složene strukture u kom se prepliću fascinantni arhivski snimci sa snimcima potrage, svedoka i prostora. Rediteljski par Nivera Rosolovski stvaraju uzbudljivi triler, ali podjednako i neobičnu istoriju istoriju XX veka u Evropi, od mračnog vremena uspona nacizma do fantastičnih holivudskih spektakla. U tim uzburkanim vremenima, iza velikih dramatičnih događaja, oni maestralno ocrtavaju skriveni lik Princa Vašinskog zadirući duboko u slojeve vremena, imaginarnog i iracionalnog.

http://prince-dybbuk.com/


Elvira Nivera

Živi i radi u Berlinu. Njen prethodni dugometražni dokumentarni film „Domino efekat“ je prikazan širom sveta na više od 50 festivala i osvojio mnoge nagrade među kojima su „Zlatna golubica“ na internacionalnom filmskom festivalu DOK Lajpcig 2014 i „Zlatni rog“ za najbolji film u okviru internacionalne selekcije na filmskom festivalu u Krakovu, a distribuiran je u okviru art haus bioskopa o Nemačkoj, Poljskoj i Švajcarskoj.

Izabrana filmografija

  • PRINC I DIBUK (The Prince and the Dybbuk), 2017.
  • DOMINO EFEKAT (The Domino Effect), 2014.
  • BUGARSKE PRIČE (Bulgarian Stories), 2007.

Pjotr Rosolovski

Završio filmsku školu u Katovicama i dobio stipendiju Akademije Umetnosti i Medija u Kelnu. Koautor je „Zeca na berlinski način“ (Rabbit à la Berlin) koji je nominovan za Oskara za kratki dokumentarni film i koreditelj dokumentarnog filma „Domino efekat“ sa Elvirom Niverom. Radio je kao direktor fotografije na mnogim nagrađivanim dugometražnim i kratkim filmovima među kojima je i „Na liniji“ (On the Line) koji je režirao Reto Kafi (Reto Caffi), a koji je nominovan za Oskara za kratki igrani film.

Izabrana filmografija

  • PRINC I DIBUK (The Prince and the Dybbuk), 2017.
  • DOMINO EFEKAT (The Domino Effect), 2014.
  • UMETNOST NESTAJANJA (The Art of Disappearing), 2013.