PRIJATELJ

PRIJATELJ

BUDDY


Holandija. 2018.
86 minuta
režija: Hedi Honigman

Najnovije ostvarenje jedne od najznačajnijih svetskih autorki, Hedi Hongman, jeste neobična priča o večitom prijateljstvu čoveka i psa. U spoju sa vrhunskim autorskim postupcima ova neodoljivo privlačna tema pretvorena je u dokumentarac koji je u kratkom periodu posle premijere uspeo da stigne do brojnih festivala širom planete, da bude prikazan u Muzeju savremene umetnosti u Njujorku i da svuda postane miljenik festivalske publike.

Neposredan povod koji je pokrenuo čitav projekat bio je umirujući kadar jedne dramatične reklame u kome pas lizanjem pobeđuje košmare vojnika sa posttraumatskim sindromom. Videvši dirljivi prizor i sećajući se svojih najranijih iskustava sa psima kada je bila devojčica, Hedi Honigman je, sledeći svoju nepogrešivu intuiciju dokumentariste, odlučila da istraži šta sve to psi mogu i koliko neočekivano mnogo pomažu ljudima i tamo gde je čovek potpuno nemoćan. Ispričana jednostavno i direktno, kako i priliči glavnim herojima, sa istinskom empatijom i toplinom, ovo je priča o šest posebnih prijatelja koji svojom inteligencijom, veštinom, znanjem, požrtvovanošću i odanošću demonstriraju fantastične sposobnosti. Ova bića velikog srca Hedi Honigman s pravom predstavlja kao zadivljujuće osobe dostojne poštovanja. Ona vrlo delikatno prepliće svedočanstva šest vlasnika koji svoj život gotovo da ne mogu ni da zamisle bez svojih najbližih prijatelja jednostavnih psećih imena: Kaiko, Kaj, Misi, Mister, Juta i Maker. Kroz priče, koje ponekad liče na iskonske bajke i legende, i kroz naizgled jednostavne svakodnevne situacije, sve više i više otkrivamo koliko su impresivni podvizi pasa, ali i koliko su duboke veze između njih i ljudi sa kojima žive.

Očaravajući postupak Hedi Honigman je njena uvek prijatna, delikatna i direktna komunikacija sa osobama koje prati i sa kojima razgovara, pokazujući uvek duboko poštovanje, obzirnost i iskreno poverenje, s merom koja čini da to postaje uzajamno. Ona je autor koji preispituje samog sebe razmišljajući o svetu o kome govori, uvek odlučna da priče ispriča bez ikakve romantizacije i sentimentalizma.

http://grasshopperfilm.com/film/buddy/


Hedi Honigman

Rođena je u Limi, u Peruu 1951. godine. Studirala je biologiju i književnost na Univerzitetu u Limi. Godine 1973. napušta Peru, putuje po Meksiku, Izraelu, Španiji i Francuskoj, a u Italiji studira film na „Centro Sperimentale di Cinematografia“ u Rimu. Od 1978. godine živi i radi u Amsterdamu, u Holandiji. Hedi Honigman se smatra jednim od najznačajnih dokumentarista sveta. Njeni filmovi, kratki i dugometražni (i igrani i dokumentarni), putovali su svuda, dobijali glavne nagrade i prikazivani na velikim retrospektivama, kao što su bile u Torontu, u Muzeju moderne umetnosti u Njujorku, u Parizu, Berlinu, Lisabonu, Mineapolisu, Barseloni, Madridu, Valensiji, Ontariju, Utrehtu, Gracu, Čikagu i Berkliju, između ostalih. Dobila je više nagrada za svoj celokupni rad, kao što su: nagrada „Living Legend“ na festivalu IDFA u Amsterdamu 2013. godine, nagrada za izuzetno postignuće na festivalu „Hot Docs” u Torontu, u Kanadi 2007. godine, nagrada za doprinos filmskom stvaralaštvu u oblasti dokumentarizma na Filmskom festivalu u Solunu, u Grčkoj 2004. godine i nagrada Nacionalnog fonda Holandije za filmove o kulturi namenjene televiziji 2003. godine.

www.heddy-honigmann.nl


Izabrana filmografija

 • PRIJATELJ (Buddy), 2018.
 • PUT OKO SVETA ZA 50 KONCERATA (Om de wereld in 50 concerten), 2014.
 • ZABORAV (El Olvido), 2008.
 • ZAUVEK (Forever), 2006.
 • PRIVATNO (Privé), 2004.
 • DAJ MI RUKU (Dame la Mano), 2003.
 • DOBAR MUŽ, DRAGI SIN (Good Husband, Dear Son), 2001.
 • LUDO (Crazy), 1999.
 • DVA MINUTA TIŠINE, MOLIM (2 minuten stilte a.u.b), 1998.
 • PODZEMNI ORKESTAR (Het ondergronds orkest), 1998.
 • O AMOR NATURAL, 1996.
 • DO VIĐENJA (Tot ziens), 1995.
 • METAL I MELANHOLIJA (Metaal en melancholie), 1992.