PREDUZETNIK

PREDUZETNIK

YRITTÄJÄ


Finska 2018.
76 minuta
Režija: Virpi Sutari

Savršeno precizan i vizuelno privlačan film Virpi Sutari, jedne od najznačajnijih evropskih autorki, postavlja pitanja o smislu i vrednostima ljudske egzistencije.

Iza ovog gotovo administrativno skovanog imena „Preduzetnik“, što pomalo liči na neodoljivu ironičnost i otkačenost finskih autora, krije se poetična i veoma emotivna priča o ljubavi i vezama u svetu u kome nam se često čini da za takve duboko ljudske vrednosti više nema mesta. Tako je i ovaj film, u svom osnovnom toku, zamišljen kao pažljivo praćenje dva različita tipa preduzetničkog posla – tradicionalnog i modernog, futurističkog. U Helsinkiju, dve mlade žene sanjaju o svetu koji dolazi, imaju blistavu, vrhunski opremu, požrtvovani ekspertski tim i spremno se upuštaju u surove izazove savremenog biznisa. Negde u provinciji, sredovečni par ima drugačije ideje, motive i planove – sa sinom i ćerkom, oni porodično krstare putevima u svojoj firmi na točkovima i bore se za opstanak. Transformišu svoj posao, kao priroda, prema godišnjim dobima. Biti mali, biti svoj, biti slobodan ili biti uspešan i osvajati svet – u tim rasponima Virpi Sutari pokazuje dramatične sudare od snežnih pejzaža Finske do uzavrele kineske biznis scene.

Očaravajući i duhovit, ovaj moderni dokumentarac, izuzetne fotografije i složene, pažljivo komponovane strukture, pravi je autorski rad Virpi Sutari, kao i svih koji su kreativno doprineli da se „Preduzetnik” gleda i doživi kao upečatljivo kinematografsko ostvarenje – i direktora fotografije, i montažera i izuzetno nadahnute kompozitorke Sane Salmenkalio čija muzika prožima i oplemenjuje gotovo svaki deo filma.

https://www.facebook.com/Yrittaja.film/


Virpi Sutari

Scenarista i reditelj čiji radovi najčešće ispituju granicu između stvarnosti i fikcije. Njeni filmovi su prikazivani i nagrađivani na brojnim međunarodnim filmskim festivalima. Retrospektive njenih filmova bile su, između ostalih, u Arhusu (Danska), Renu (Francuska), Lincu (Austrija) i na Festivalu u Tampereu (Finska). Od 2012. radi kao profesor umetnosti. Članica je Evropske filmske akademije.

Izabrana filmografija

  • PREDUZETNIK (Yrittäjä), 2018.
  • SEVERNO OD RAJA (Eedenistä pohjoiseen), 2014.
  • HILTON!, 2013.
  • AUF WIEDERSEHEN FINNLAND, 2010.
  • PORED PUTA MALO DETE (Pitkin tietä pieni lapsi), 2002, sa Suzanom Helke
  • DOKONI (Joutilaat), 2001, sa Suzanom Helke