PREDSEDNIK

PREDSEDNIK

PRESIDENT


Danska, SAD, Norveška, Zimbabve 2021.
115 minuta
režija: Kamila Nilson

Briljantni film nagrađen na festivalu u Sandensu kao najbolji sinema-verite dokumentarac, napravljen stilom koji ga direktno svrstava uz legendarni “Primary”, ostvarenje koje je promenilo istoriju filma i svet.

Kamila Nilson je vrhunski autor, ne samo po svom izuzetnom talentu, po dokumentarističkom obrazovanju koje je stekla na samim izvorima revolucionarnog američkog pokreta “direct cinema”, po vrhunskom stilu istinskog filmskog majstora, po sposobnosti da u mnoštvu događanja i likova savršeno precizno dotakne samu suštinu, već i po izuzetnoj hrabrosti, požrtvovanosti i posvećenosti. Kada je završavala snimanje svog prethodnog filma “Demokrate” u drastično kontrolisanim uslovima cenzure, pritisaka i kontrole, da bi napravila film postala je deo progonjene grupe i gotovo da je morala da pobegne pred zastrašujućim pretnjama. Konačno, film je bio zabranjen za prikazivanje. Zemlja dešavanja Zimbabve. Ipak, kada je najavljena nova faza borbe protiv diktature taj neodoljivi dokumentaristički izazov ponovo je doveo dansku autorku na afričko tle, u samo središte neverovatno uzbudljive, dramatične i opasne avanture demokratije – na predsedničke izbore. Kamila Nilson nas uvodi direktno u sva dešavanja, prati sve važne faze dešavanja, prati kako se stvara i raste nada kao divna energija koja obuzima učesnike. Prati dramatične okršaje u kojima i filmska ekipa učestvuje u maniru ratnih reportera. Učestvuje u mračnim trenucima krize. I najviše od svega u pronalaženju snage.

Film koji se gleda bez daha kao sjajna priča o surovom sudaru drastične diktature i vrhunskih ideala demokratije.


Kamila Nilson

Rođena je u Horsholmu u Danskoj 1970. godine. Diplomirala je antropologiju na Univerzitetu u Kopenhagenu, a zvanje mastera vizuelne antropologije stekla je na Univerzitetu u Njujorku gde je studirala dokumentarni film i vizuelnu antropologiju od 1997-2000. na odseku za antropologiju i na Školi umetnosti Tiš, a mentor joj je bio legendarni Albert Mejzels. Radila je kao producent i medijski konsultant za UNICEF i UNESKO. Posebno se bavila produkcijom različitih projekata vezanih za prava dece. Sarađivala je sa izraelskom video umetnicom Jael Bartana na trilogiji “I Evropa će biti zapanjena”, na finalnom filmu “Ubistvo” (“Zamach”) prikazanom na Bijenalu u Veneciji i festival u Berlinu 2011. Sa filmom “Demokrate” bila je na više od 90 festivala širom sveta i osvojila brojne nagrade.

Izabrana filmografija

  • 2021. PREDSEDNIK
  • 2014. DEMOKRATE
  • 2009. BOMBAJ U PREKIDU, sa Frederikom Jakobijem