PATRIMONIJUM

PATRIMONIJUM

PATRIMONIUM


Danska 2019.
74 minuta
režija: Karl Olson

Nagrađen specijalnom nagradom za umetničku izuzetnost na velikom međunarodnom festivalu u Moskvi, ovaj film mladog danskog reditelja svojim izuzetnim stilom spada u retka filmska ostvarenja bliska radovima nekih od najznačajnijih umetnika filma.

Ovaj jedinstveni dokumentarac je eksluzivno putovanje kroz svet danske aristokratije kao privilegovani obilazak imanja i šuma zatvorenih za obične ljude i prijatne šetnje bogatim, raskošnim enterijerima vlastelinskih domova. Čitav taj svet, precizno određen nasleđenim protokolom i zarobljen tradicijom, autor nam predstavlja gotovo kao galeriju izuzetnih slika starih majstora, naslikanih modernim digitalnim sredstvima. Film koji kreira pogled koji ne prelazi precizno određenu granicu uvažavanja, a junake i njihove drame sagledavamo diskretnim prisustvom i pažljivim posmatranjem. Dok uživamo u otkrivanju fascinantnih detalja, autor razvija priču o teretu koji se prenosi rođenjem.

Dokumentarac u kojem se, u očaravajućim prizorima, sreću istorija i savremeni svet.


Karl Olson

Karl Olson je rođen 1984. u Kalamaru u Švedskoj. Živi u Kopenhagenu u radi uglavnom u Danskoj i Švedskoj kao reditelj.

Školovao se od 2009. do 2013. u Den Danske Filmskole / Danskoj nacionalnoj filmskoj školi u Kopenhagenu za reditelja dokumentarnog filma. Dalje se usavršavao na Dramatiska Institutet / Akademiji dramskih umetnosti u Stokholmu i Nordens Folkhögskola Biskops Arnö u Stokholmu. Godine 2014, Karl Oslon je nominovan za Dansku nagradu akademije (Nagrada Robert) za svoj diplomski film „Blessed be this Place“. Film je osvojio nekoliko međunarodnih nagrada i nominovan je za prestižnu nagradu Cameraimage za snimateljski rad.

Izabrana filmografija

  • 2019 Patrimonium
  • 2020 Samtidigt på Jorden / Meanwhile on Earth