NORMALNI AUTISTIČNI FILM

NORMALNI AUTISTIČNI FILM

NORMÁLNÍ AUTISTICKÝ FILM


Republika Češka, 2016.
90 minuta
Režija: Miroslav Janek

Ovaj dinamični i razigrani dokumentarac rad je jednog od najznačajnijih evropskih autora kada su u pitanju deca, posebno deca koja su neuklopljena i različita od većine. Miroslav Janek je stekao svetsku slavu svojim kolažnim filmovima, snimljenim izuzetno slobodnom kamerom, mešavinom stilova i uz maksimalno podsticanje učesnika da interaktivno utiču na tok, izgled i stil filma. Autor diskretno i postepeno upliće svakog protagonistu u razmišljanje pred kamerom o kadru, sceni, temi i filmu koji nastaje i iz tih uputstava, predstava, pobuna i slaganja kreira stilski različite tokove, čini se, tačno po meri svakog junaka. Priče su o njima, i njihove i Janekove, a sve zajedno, sjanim montažnim preplitanjem, to postaje razbarušeni eksplozivni film u rasponima od šapata do urlanja, od nežnih intimnih situacija do bučnih, ritmičnih spotovskih epizoda i zabavnih kratkih filmova u filmu.

Neposredan i osećajan, Luka ima izraziti smisao za humor; on voli filmove i piše scenarija. Pijanistički virtuoz, Denis, sposoban je da svira zahtevne klasične kompozicije; on je i neverovatno inteligentan i načitan. Majda voli da repuje i ne stidi se zbog toga; njeni hrabri stihovi razotkrivaju njeno okruženje razoružavajućom tačnošću. Marjamka može da priča duge priče na engleskom, a njen neumorni brat Ahmed je neuobičajeno prijatan. Petoro izuzetne dece koje je društvo trajno i nimalo laskavo označilo kao „autistične”. Poznati češki dokumentarista ovom jedinstvenom autorskom vizijom izaziva nas da jednom zauvek prestanemo da posmatramo autizam kao medicinsku dijagnozu i da pokušamo da ga razumemo kao fascinantan način mišljenja koji je nekad izuzetno teško dešifrovati. Jer ko je taj koji određuje šta je normalno – živeti u stalnoj jurnjavi ne obazirući se na apsurdnost modernog života ili tužno tražiti red, mir i spokoj u svetu?

Miroslav Janek je autor koji ističe značaj dugih procesa u kojima nastaju njegovi sjani dokumentarci dijaloga i interaktivnog kreiranja: „Navikli su se na mene i nesvesno su mi nudili mnogo zanimljivih situacija… Fokusirao sam se na magiju i misteriozan način razmišljanja autističnih”.

http://www.cineuropa.org/f.aspx?t=film&l=en&did=310421


Miroslav Janek

Miroslav Janek, rođen 1954. u Nahodu u Češkoj.

Počeo je da fotografiše sa deset godina, a da snima filmove sa petnaest od kojih su mnogi nagrađivani na brojnim festivalima amaterskog filma.

Emigrirao u Nemačku 1979, a zatim u SAD 1980. gde je tokom osamdesetih i devedesetih radio kao montažer i snimatelj. Sarađivao sa brojnim dokumentaristima od kojih je najpoznatiji Gotfri Ređo (“Powaqqatsi” i “Naqoyqatsi”).

Od 1982. do 1986. predaje režiju i montažu na filmskoj školi Film in the Cities, Sent Pol, Mineapolis.

Vratio se u Republiku Češku 1995. gde se posvetio snimanju i režiranju dokumentarnih filmova. Film o slabovidoj deci fotografima, „Neviđeno” („Nespatrené”) donosi mu brojna priznanja i važno mesto na evropskoj dokumentarističkoj sceni.

Od 1998. predavač na FAMU (Filmska akademija u Pragu), katedra za dokumentarni film.

Izabrana filmografija

 • NEVIĐENO (Nespatrené), 1996.
 • BITKA ZA ŽIVOT (Bitva o život), 2000. sa Romanom Vavrom i Vitom Janačekom
 • GRIMIZNA JEDRA (Nachové plachty), 2001.
 • VJERKA (Vierka), 2005.
 • HA-ČI-PE (Chačipe), 2005.
 • GRAĐANIN HAVEL (Občan Havel), 2008. sa Pavelom Kouteckim
 • OPSEDNUTA (Umanutá), 2012.
 • OLGA, 2014.
 • JEVANĐELJE PO BRABENECU (Evangelium podle Brabence), 2014.
 • FILMSKA BANJA (Filmová lázeň), 2015.
 • NORMALNI AUTISTIČNI FILM (Normální autistický film), 2016.