NAJSREĆNIJI ČOVEK NA ZEMLJI

NAJSREĆNIJI ČOVEK NA ZEMLJI

MIEHIÄ JA POIKIA


Finska 2019.
85 minuta
režija: Jonas Berghol

Proslavljeni autor filma o saunama, jednog od najvećih dokumentarističkih hitova Finske i u svom najnovijem radu otkriva svet nepriznatih emocija finskih muškaraca. Pričajući, pre svega, o dubokoj žudnji za bliskošću, napravljen virtuoznim autorskim postupkom, ovo je film izuzetne snage i lepote.

Polazeći od iznenađujućeg zaključka istraživanja po kom su Finci proglašeni najsrećnijim ljudima u savremenom svetu, autor nam dokumentuje jednan drugačiji, uzbudljiv, izuzetno emotivan i živopisan svet Finske, kroz priču o nekolicini muškaraca koji nam razotkrivaju svoje tuge, razočaranja, patnje i beznađe. Obojen oporim humorom, ovaj film zadivljujuće kamere i fotografije, vodi nas kroz tajnovite i na trenutke nadrealne predele. Sa potpunom otvorenošću, i sam kao protagonista priče, autor majstorski prepliće individualne tokove gradeći široku i složenu sliku bez stereotipa o neobičnom mentalitetu, nerazumevanju, odbacivanju i sukobima, ali i univerzalnosti duboke osećajnosti finskih muškaraca.

Vrhunski predstavnik uvek posebno nadahnute finske dokumentaristike.


Jonas Berghol

Producent, scenarista i reditelj Jonas Berghel rođen je u Kemiju (Finska) 1977. i diplomirao je na studijama umetnosti na Univerzitetu primenjenih nauka u Tampereu u Finskoj 2005. Radio je kao producent od 1998. i od 2004. ima svoju producentsku kuću Oktober Oy.

Jonasa prati glas kreativnog reditelja i producenta koji ulaže u dokumentarce i igrane filmove visokog kvaliteta usmerene na najsavremenije socijalne teme koje prizivaju snažna osećanja, ali izazivaju i ozbiljno promišljanje.

Njegov prethodni rediteljski rad, Steam of Life (2010) bio je nominovan za Evropsku filmsku nagradu i izabran je da po prvi put predstavlja Finsku u nominaciji za Oskara, u kategoriji za međunarodni dokumentarni film. Otada je taj film osvojio brojne nagrade.

Izabrana filmografija

  • 2020. The Red Ring
  • 2019. The Happiest Man on Earth
  • 2015. Äidin Toive (Mothers´s wish)
  • 2010. Steam of Life
  • 2004. Freedom to Serve