MOSTOVI VREMENA

MOSTOVI VREMENA

LAIKA TILTI


Letonija, Litvanija, Estonija, 2018.
80 minuta
režija: Kristina Briede i Audrius Stonis

Jednostavan i veoma složen, istovremeno film putovanja (road movie), neobična detektivska potraga i dokumentaristički esej vrhunske poetizacije ujedno, vremeplov zamišljen kao most u vremenu stvoren da bi svedočio o „Mostovima vremena“ i o njihovim protomajstorima.

Kao u velikim bioskopskim sagama u kojima se okuplja grupa veterana koji su se povukli iz poslova kojima su se bavili, letonska rediteljka Kristine Briede i njen litvanski kolega Audrius Stonis, jedan od velikih evropskih autora, kreću u potragu kroz Letoniju, Litvaniju i Estoniju za ostarelim autorima Baltičke škole poetskog dokumentarnog filma iz šezdesetih. Stopljeni s prostorima u kojima žive, potvrđujući i time svoje zadivljujuće talente vrhunskih dokumentarista, veličanstveni starci oštrih i dubokih pogleda i misli pristaju još jednom, kao da stvaraju neki svoj vrhunski rad, da bez kamere u rukama i montaže dokumentuju i poetizuju realnost. Uvek otvoreni prema svetu, osluškujući svoje diskretne, ali moćne unutrašnje glasove, oni bez mnogo izgovorenih reči započinju i razvijaju neobičnu filozofsku raspravu o prirodi i smislu dokumentarnog filma. U tom neprestanom živom dijalogu sa okom kamere, sa filmskom ekipom koja ih prati i snima, sa očaravajućim kadrovima njihovih davno snimljenih filmova, sa bićima i stvarima koje ih okružuju, nastaje zadivljujući magijski krug u kojem se sve dešava istovremeno u metafizičkom preplitanju i prožimanju.

Ovaj delikatno satkan dokumentarni film maestralni je manifest dokumentarizma i pohvala velikim majstorima poetskog filmskog izraza - Hercu Franku, Uldisu Braunisu, Ivarsu Seleckisu, Marku Sosaru, Andresu Setu, Robertasu Verbi, Henrikasu Šablevičiusu i Aivarsu Freimanisu. Istinski inspirisani svojim sjajnim prethodnicima Kristina Briede i Audrius Stonis, u saradnji sa jednim od najznačajnijih baltičkih producenata, Uldisom Čekulisom, kreiraju složenu studiju jednog izuzetnog perioda umetničkog dokumentarca, autorskih postupaka i ideja, stvarajući ujedno celovito delo o fenomenu vremena i trajanja.

http://nkc.gov.lv/en/get-to-know-a-film/bridges-of-time/


Kristina Briede

Kristina Briede rođena je 17. juna 1970. u Cesisu u Letoniji. Od 1991. do 1995. radila za Nordijsku informativnu agenciju u Rigi, kao tumač i prevodilac norveške literature i kao pisac i fotograf letonske štampe. Od 1995. radi u Udruženju filmskih autora „Lokomotiva“ kao producent, pisac, reditelj. Od 2000. živi i radi u Karosti, u Liepaji, gde je jedan od inicijatora i osnivača Centra za kulturu i informaciju „K@2". Takođe je koosnivač Centra za kulturu i nove medije „RIXC“ u Rigi. Godine 2006. dobila je priznanje Ministarstva kulture Letonije „Tri brata” za projekat „K@2 Karosta“ za obnovu bivše sovjetske vojne baze i za pokretanje programa za Nove medijske umetnosti na Univerzitetu u Liepaji. Dobitnica je brojnih priznanja za svoje projekte u Letoniji na polju umetnosti, filma i integracije društva. Producent je i režiser više od deset kratkih dokumentarnih i kratkih igranih filmova.

Izabrana filmografija

 • MOSTOVI VREMENA (Laika tilti), 2018.

Audrius Stonis

Rođen 1966. u Vilnjusu, Litvanija. Od 1984. do 1989. studirao na Državnom konzervatorijumu u Vilnjusu. Bio na stažu u Filmskom arhivu „Antologija“ Jonasa Mekasa u Njujorku 1989. Za dokumentarni film „Zemlja slepih” dobio je nagradu „Feliks“ Evropske filmske akademije za Najbolji evropski dokumentarni film 1992. Bio je predavač za dokumentarni film na Evropskom filmskom koledžu u Danskoj 2004. i 2005. Predavanja i masterklasove držao na Univerzitetu Vaseda (Japan), na Univerzitetima Berkli i Stenford (SAD), na Univerzitetu Pompeu Fabra (Barselona, Španija), i u Kalkuti, Sao Paolu, Seulu, Tokiju, Moskvi, Beogradu, San Francisku, Karpi Modeni, Parizu. Retrospektive i projekcije filmova u Švajcarskoj, Rusiji, Francuskoj, Izraelu, Republici Češkoj, Nemačkoj, SAD, Belgiji, Španiji, Turskoj, Kolumbiji, Urugvaju, Italiji, Indiji, Francuskoj i Japanu. Od 2009. predaje na Litvanskoj muzičkoj i pozorišnoj akademiji u okviru Akademije umetnosti u Vilnjusu. Dobitnik je Nacionalne nagrade Litvanije za kulturu i umetnost.

Izabrana filmografija

 • MOSTOVI VREMENA (Laiko tiltai), 2018.
 • ŽENA I GLEČER (Moteris ir ledynas), 2016.
 • KAPIJE JAGNJETA (Avinėlio vartai), 2014.
 • KENOTAF (Kenotafas), 2013.
 • RAMIN, 2011.
 • ČETIRI KORAKA (Keturi žingsniai), 2008.
 • ZVONO (Varpas), 2007.
 • UKU UKAI, 2006.
 • 510 SEKUNDI TIŠINE (Skrydis per Lietuvą arba 510 sekundžių tylos), 2000. sa Arunasom Matelisom
 • LETENJE NAD PLAVIM POLJEM (Skrajojimai mėlynam lauke), 1996.
 • ANTIGRAVITACIJA (Antigravitacija), 1995.
 • ZEMLJA SLEPIH (Neregių žemė), 1992.