MOJ REMBRANT

MOJ REMBRANT

MY REMBRANDT


Holandija 2019.
95 minuta
režija: Uke Hogendejk

Dramatični dokumentaristički ekskluzivni uvid u svet iza fasada vrhunske umetnosti, autorke koja nas je zadivila sagom o rekonstrukciji jednog od najvećih muzeja Evrope.

Majstorskim postupkom Uke Hogendejk priču o senzaciji koja uzburkava svet otkrićem nove nepoznate slike najvećeg od najvećih, Rembranta, pretvara u uzbudljivi triler koji se gleda bez daha. Ovaj film nam otkriva svet iza umetnosti, svet kolekcionara, istoričara umetnosti, eksperata za utvrđivanje autentičnosti, onih istovremeno opterećenih i istinskom strašću i prestižom, s diskretnim tamnim nijansama elementarne pohlepe. Ovo je fasinantna priča o detektivskoj potrazi od naslućivanja nejasnih obrisa u senkama i tajnama vremena, do surovog prodiranja rendgentskih zraka i bljekova bliceva u lovu na neviđeno. Balansirajući između očaranosti najtananijim uzletima genijalnog i potrebe za posedovanjem ili zaradom, junaci ovog filma su u stalnom rascepu otkrivajući nam lice savremenog sveta koji je gonjen ambicijom da neprestano proizvodi novo i uzdiže na pijedastal vrednosti koje istovremeno degradira i problematizuje.

Film koji za vas dodiruje istinski vrunska dela i uvodi vas u prostor njihove komplikovane i burne egzistencije.


Uke Hogendejk

Upisala Akademiju umetnosti u Utrehtu, gde je diplomirala pozorišnu režiju (1990). Režirala pozorišne predstave od 1990. do 1996. godine sa mnogobrojnim pozorišnim trupama. Godine 1997. studira televizijski dokumentarni film na Akademiji medija i radi kao reditelj za VPRO televizijski program. Godine 1998. režira dokumentarni film „Srećno vreme” (Een gelukkige tijd) u saradnji sa Polom Koenom, koji je dobio nagradu Holandske filmske akademije i „Euro-Comenius” nagradu (Beč).

Izabrana filmografija

  • Srećno vreme (Een gelukkige tijd), 1998, sa Polom Koenom
  • Iskustvo holokausta (The Holocaust Experience), 2002.
  • Novi Rejks muzej (Het nieuwe Rijksmuseum), 2008.
  • Novi Rejks muzej – FILM (Het nieuwe Rijksmuseum – De Film), 2014.
  • Moj Rembrant (My Rembrandt), 2019.