LAVEŽ PASA U DALJINI

LAVEŽ PASA U DALJINI

THE DISTANT BARKING OF DOGS


Danska, Švedska, Finska 2017.
90 minuta
Režija: Simon Lereng Vilmont

„Lavež pasa u daljini” je svoj blistavi pohod na festivale i nagrade započeo na najvećem festivalu dokumentarnog filma IDFA u Amsterdamu gde je pobedio kao najbolji prvi rad.

Ovo je film koji nastavlja divnu autorsku nit započetu nezaboravnim poetskim ostvarenjem „Ivanovo detinjstvo” o dečaku i ratu, jednog od najvećih filmskih umetnika Andreja Tarkovskog. Prostor je skoro isti, sada Ukrajina, a ovoga puta je vreme sadašnje i junak priče zove se Oleg. On ima deset godina i radi ono što rade svi dečaci na svetu njegovih godina – igra se, ide u školu i najviše od svega voli da tumara i otkriva svet oko sebe. Taj njegov svet počinje od dvorišta i ulice i širi se neograničeno preko livada, šumaraka, duž obale reke. I u tom svetu lepote i tajni najvažnija mesta imaju njegov brat, drug i baka velikog srca. Ali podjednako važan postaje i tamni obris nevidljive, a dramatično prisutne i opasne ratne buke koja ispunjava malo, sve praznije selo. Trenuci u kojima se sve pretvara u strah, a film još više postaje dirljiva poetska antiratna priča o malima i nezaštićenima u vihoru velikih događaja.

Simon Lereng Vilmont diskretno, hrabro i požrtvovano prati malog junaka u različitim svakodnevnim situacijama kreirajući izuzetno ubedljivo sudare bezbrižnosti detinstva i surovih pretnji rata. Kamera nije samo distancirani posmatrač, već uvek saučesnik i u dozvoljenim i u tajnim dečačkim poduhvatima. Istinski veliki podvig mladog dokumentariste koji probija jezičke i kulturne barijere i jezikom filmskih slika stvara delo univerzalnih vrednosti.

http://www.finalcutforreal.dk/distant-barking-of-dogs


Simon Lereng Vilmont

Rođen u Kopenhagenu, Danska. Simon je završio japanski jezik sa modulima filma i filmologije, kao i vizuelne i auditivne antropologije, a diplomirao je kao reditelj dokumentarnog filma na Nacionalnoj filmskoj školi u Danskoj 2009.

Izabrana filmografija

  • DALEKI LAVEŽ PASA (The Distant Barking of Dogs), 2017.
  • PUTOVANJE SA GOSPODINOM T. (Traveling with Mr. T), 2012.