KUĆA FILMSKOG AUTORA

KUĆA FILMSKOG AUTORA

THE FILMMAKER’S HOUSE


Velika Britanija 2020.
75 minuta
režija: Mark Isaks

“Kuća filmskog autora” je maestralni rad jednog od najznačajnijih dokumentarističkih autora Velike Britanije, nastao kao suočavanje sa prostorom sa kojim smo svi trajno i višestruko povezani, a o njemu najčešće razmišljamo kao o skupu zidova i stvari.

Šta čini kuću u kojoj živimo? Mark Isaks predstavlja sopstvenu kuću pre svega kao mesto u kojem stanuju filmske ideje i filmovi. I upravo jedan takav film nastaje pred nama i upoznaje nas sa neobičnim ljudima koji dolaze sa različitih strana i grada i sveta, dolaze u različita vremena, upadaju najavljeno i nenajavljeno, stvarajući zajedno dešavanja u kojima imaju različite uloge. Sva ta dešavanja postepeno se razvijaju - od jednostavnih svakodnevnih situacija do neočekivanih, a svako donosi neki iznenađujući spoj ili dramatični obrt. Svakodnevica pred nama naizmenično postaje neverovatni film i nadrealna predstava. Kako sjajno dokumentovana nepredvidivost života! Filmovi Marka Isaksa su zadivljujući upravo kada autor dopušta harizmatičnim osobama da pred njegovom kamerom, koja učestvuje u svemu, prividno sami stvaraju sopstvene priče. Iza tog privida, autor diskretnim direkcijama pažljivo usmerava i vodi tok filma, podstičući i ohrabrujući svoje junake. Oni su deo njegove kuće i njegove svakodnevice, on i kamera postaju snoliki deo njihovih egzistencija.

Ovaj film je manifest moći dokumentarnog filma da u jednostavnim prizorima realnosti kreira zadivljujuće bioskopske priče.


Mark Isaks

Rođen je 1967. u Londonu. Studirao je na Univerzitetu u Istočnom Londonu (University of East London). Započeo je karijeru na dokumentarnim filmovima za Channel 4 i BBC prvo kao asistent na nekim od najhvaljenijih programa. Na istim kanalima je ubrzo počeo i da režira. Od 2001. snimio je više od 10 kreativnih dokumentaraca za BBC i Channel 4. Njegovi filmovi su osvojili nagrade BAFTA, Grirson i Royal Television Society, kao i brojne nagrade međunarodnih filmskih festivala. Godine 2008. za svoj dokumentarni rad dobio je počasni doktorat Univerziteta u istočnom Londonu. Imao je retrospektive u Francuskoj, Izraelu i Velikoj Britaniji. Britanska kuća Second Run koja izdaje nagrađivane autorske filmove objavila je njegova kompletna filmska dela. Nedavno je imenovan za vanrednog profesora za vođenje master studija etnografskog i dokumentarnog filma na Univerzitetskom koledžu u Londonu. Njegovi radovi su uvršteni u brojne knjige o dokumentarnom filmu i izučavaju se na različitim akademskim studijama.

Izabrana filmografija

 • 2020. KUĆA FILMSKOG AUTORA
 • 2012. PUT: PRIČA O ŽIVOTU I SMRTI
 • 2011. IZVAN SUDA
 • 2009. MUŠKARCI SITIJA
 • 2007. SVE SE BELI U BARKINGU
 • 2006. FILIP I NJEGOVIH SEDAM ŽENA
 • 2005. MOJ PRINC ĆE DOĆI JEDNOG DANA
 • 2003. KALE: POSLEDNJA GRANICA
 • 2002. PUTNICI
 • 2001. KRADLJIVCI
 • 2001. LIFT