ČOVEK KOJI SLIKA KAPI VODE

ČOVEK KOJI SLIKA KAPI VODE

L'HOMME QUI PEINT DES GOUTTES D'EAU


Francuska, Južna Koreja 2021.
79 minuta
režija: Oan Kim i Brižit Bujo

Vrhunski dokumentaristički rad koji se po stilu svrstava uz filmove nekih od najznačajnijih francuskih autora.

Ovo je priča koja nas uvodi u tamne unutrašnje prostore čoveka raspetog između Koreje i Francuske, u prostore jedne lične istorije neraskidivo spletene sa istorijom jednog naroda, u prostore boja, slika i slikanja, u nemerljivi prostor između slikara i fluidne površine platna, u prostore umnoženog mikrokosmosa nebrojenih kapljica. Ovo je uzbudljivo lično traganje i rafinirani esej o umetnosti i umetniku. Oan Kim, zajedno sa Brižit Bujo, priča priču o svom ocu, jednom od najznačajnijih savremenih umetnika Južne Koreje. Ovo je priča o dilemama i tajnama sa kojima se suočava sin pokušavajući da napravi studiju o ocu, studiju u kojoj se prepliću sjajni kadrovi uvek neobično zamišljenog oca sa kadrovima njegovog rada. Taj tako precizno uhvaćen meditativni mir ispunjen je dodatnim tokovima koji unose snolike fragmente drame i nemira. Zajedno, autori kreiraju film kao savršeno konstruisanu slagalicu gde će poslednji, najmanji komadić dati konačni smisao čitavoj priči. U muzički preciznom ritmu, u laganom proticanju, autori grade pravu bioskopsku napetost koja gledaoce drži prikovane od početka do kraja filma.

Ovo je film o tajni sakrivenoj u dubini jednog rastrzanog bića koje se pretvorilo u harizmatičnog umetnika da bi svetu moglo da svedoči o lepoti koja se uzdiže iznad tamnog ambisa.


Brižit Bujo

Filmska autorka, fotograf i scenograf. Studirala je vizuelne umetnosti na Nacionalnoj školi likovnih umetnosti (Ecole Nationale Superieure des Beaux-Arts) u Dižonu, na odseku za audiovizuelnu sliku. Bila je suosnivač grupe La Bouillot Le Morand za dizajniranje umetničkih instalacija koje uključuju fotografiju, video i zvuk. Predavala je na Nacionalnoj školi likovnih umetnosti (Ecole Nationale Superieure des Beaux-Arts) u Parizu i na École normale supérieure Paris-Saclay (ENS Cachan) na odseku za sliku. Bila je suosnivač Le Potager, dizajn studija koji okuplja režisere, fotografe i grafičke dizajnere radi razvoja projekata koji kombinuju fotografiju i video u scenografske svrhe. Učestvuje u radu Groupe Ouest (Film Lab) za fotografiju, scenografiju i kratke dokumentarne filmove od osnivanja 2004. godine.

Oan Kim

Rođen 1974. u Parizu. On je režiser, fotograf i muzičar. Studirao je video i fotografiju na Nacionalnoj školi likovnih umetnosti u Parizu (Ecole nationale superieure des Beaux-Arts), a muzičku kompoziciju na Pariskom nacionalnom konzervatorijumu (Conservatoire National Superieur de Musique et de Danse de Paris). Njegov rediteljski rad je u rasponu od video art instalacija do institucionalnih filmova i muzičkih spotova. Sa dvadeset samostalnih izložbi i brojnim grupnim izložbama širom sveta, bavio se temama bliskim tradicionalnom dokumentarcu, kao i formalnim i konceptualnim eksperimentima bliskim vizuelnim umetnostima. Suosnivač je fotografske agencije M.I.O.P, osnovane 2005.


Zajednička izabrana filmografija

  • 2021. Čovek koji slika kapi vode