JOŠ JEDAN TANGO

JOŠ JEDAN TANGO

UN TANGO MAS


Nemačka, Argentina 2015.
85 minuta
režija: Herman Kral

Noći Buenos Airesa ispunjene zvucima bandoneona, ispunjene pričama o ljubavi, ispunjene lepotom jedinstvenog i neponovljivog tanga. U takvim noćima jedna od najvećih igračica u istoriji tanga, Marija Nieves, i njen legendarni partner, Huan Karlos Kopes, otkrivaju svoja sećanja grupi mladih igrača i koreografa, a oni njihove priče pretvaraju u zadivljujuće koreografije.

Vrhunska fotografija i kamera čine da vas scene i prizori koji se smenjuju na ekranu neprestano očaravaju, podjednako kao i dvoje harizmatičnih igrača, čija lica još uvek zrače punoćom emocija i dostojanstva. Izuzetne su i rekonstrukcije milongi Buenos Airesa, tih važnih dešavanja i prostora susretanja energija u kojima se stvarao tango i koracima se ispisivala njegova živa istorija. Legendarni tango par, fascinantni mladi igrači i autor filma pokušavaju da dosegnu samu suštinu tanga. Herman Kral je idealan autor za ovakav dokumentarac – po rođenu Argentinac, po filmskom obrazovanju i radovima pravi evropski autor, dugo u saradnji sa Vimom Vendersom, svojim profesorom na filmskoj školi u Minhenu, koji je svakako i više od izvršnog producenta u ovom filmu.

Uzbudljivo ostvarenje koje nam otkriva svet slobode i bliskosti ispunjen ritmom tanga.


Herman Kral

Rođen u Buenos Ajresu, u Argentini 1968. godine. Otišao u Nemačku 1991. godine da bi studirao film na Minhenskoj filmskoj školi. Kao student između 1993. i 1996. radio s Vimom Vendersom na filmu „Braća Skladanovski“. Njegov diplomski film „Slike odsustva" dobio je prvu nagradu na festivalu u Jamagati u Japanu. Na sledećem filmu „Musica Cubana“ ponovo sarađuje sa Vimom Vendersom, koji je bio izvršni producent. Film je imao premijeru na festivalu u Veneciji i prikazan je širom sveta. Živi i radi u Minhenu i Buenos Ajresu.

Izabrana filmografija

  • SLIKE ODSUSTVA (Imágenes de la ausencia), 1998.
  • BERND AJHINGER, KAD ŽIVOT POSTANE FILM (Bernd Eichinger, When Life Becomes Film), 2000.
  • TO JE ŽIVOT (So ist das Leben – La vida es así), 2002.
  • MÚSICA CUBANA, 2004.
  • POSLEDNJI APLAUZ (El último aplauso), 2009.
  • JOŠ JEDAN TANGO (Un tango más), 2015.