IZGARANJE

IZGARANJE

BURNING OUT


Belgija, Francuska, Švajcarska 2016.
85 minuta
Režija: Žerom le Mer

Veliki dokumentaristički poduhvat! Žerom le Mer kao autor s kamerom ulazi na mesta koja su potpuno nedostupna i zabranjena i u njima beleži tradicionalne bitke, ali otkriva za nas i potpuno moderne, neočekivane i zapanjujuće. Vrhunskim postupcima diskretnog prisustva i pažljivog posmatranja autor razvija zadivljujuću studiju o savremenom svetu u kome nestaju utočišta za slabe i bolesne, nestaju empatija, briga i moć isceljenja.

„Izgaranje” je doslovno drama o životu i smrti. Tokom dve godine belgijski režiser Žerom le Mer je pratio članove hirurške jedinice jedne od najvećih bolnica u Parizu. Neprekidno izloženi drastičnom stresu, s manjkom osoblja i sa striktnim restrikcijama budžeta, zaposleni se bore između sebe za resurse, dok uprava postavlja sve strože kriterijume efikasnosti i profitabilnosti. Širom Evrope izgaranje (burn out) dostiglo je razmere epidemije među zaposlenima u javnom i privatnom sektoru. Da li ćemo završiti ubijajući sami sebe? Ili ćemo biti u stanju da pronađemo smisao i radost u radu?

„Naš moderni svet pretvorio je bolnice u fabrike zdravlja, a pacijente u objekte”, svedoči Žerom le Mer. „Efikasnost, produktivnost, učinak – ovo je svuda postala mantra za menadžere. Decenijama smo znali šta se dešava ako životinje izložimo stresu: one će kad-tad pojesti jedna drugu. Ali šta se dešava kad izložimo ljude velikom stresu?”

http://www.burning-out-film.com/


Žerom le Mer

Rođen u Liježu, u Belgiji 1969.

Studirao žurnalizam i komunikacije na Slobodnom briselskom univerzitetu (Université libre de Bruxelles).

Nakon toga, 1995. završio akademiju vizuelnih umetnosti (Institut des arts de diffusion). Nakon akademije režirao kratke filmove i radio kao asistent režije. Za televiziju je 1999. režirao osam epizoda serije “Belgijsko leto” emitovane na na televiziji “Kanal plus” (Canal+).

Od 2000. posvećen je dugometražnom dokumentarnom filmu. Film “Gde je ljubav pod palmama?” 2007. bio je nominovan za Nagradu Evropske filmske akademije, baš kao i “Čaj i struja“ pet godina kasnije.

Snimio je i igrani film 2011. u stilu televizijskih realiti programa, “Veliko putovanje”, premijerno prikazan na festivalu u Roterdamu.

Izabrana filmografija

  • VOLTER ME NE INTERESUJE (Volter ne m’intéresse pas), 2003.
  • JEDAN DAN, JEDAN ŽIVOT (Un jour, une vie), 2004.
  • GDE JE LJUBAV U OAZI PALMI? (Ou est l’amour dans la palmeraie?), 2007.
  • ČAJ ILI STRUJA (Le thé ou électricité), 2012.
  • IZGARANJE (Burning Out), 2016.