IN LOCO PARENTIS

IN LOCO PARENTIS

IN LOCO PARENTIS


Irska, Španija 2016.
99 minuta
Režija: Niasa Ni Kinon i Dejvid Rejn

„In loco parentis” je prvi irski dokumentarac koji je s velikim uspehom premijeru doživeo u glavnom programu najvećeg svetskog festivala dokumentarnog filma u Amsterdamu, a nakon toga pozvan je i u glavni program Sandens festivala. Niasa Ni Kinon je jedna od najpoznatijih irskih dokumentarista, a njeni prethodni dokumentarci su imali značajne međunarodne uspehe. Dejvid Rejn je iskusni producent i režiser, nagrađen jednom od najznačajnijih evropskih nagrada, britanskom nagradom BAFTA. Ovaj životni i autorski par je punih godinu dana proveo u školi pripremajući projekat za koji je bilo potrebno mnogo produkcionih i kreativnih napora da bi postigao svoj vrhunski kvalitet.

Ovaj posmatrački dokumentarac prati godinu dana u životima dvoje inspirativnih učitelja u jedinoj osnovnoj školi sa internatom u Irskoj. Hedforft, škola ne mnogo različita po izgledu od kultnog Hogvortsa iz Harija Potera, sa svojim zgradama iz XVIII veka, sa tajnim vratima i magičnim šumarcima, već 46 godina je dom Džonu i Amandi Lejden i pozadina njihovih izuzetnih karijera. Za Džona je rok muzika još jedan od predmeta uz matematiku, engleski, veronauku i latinski. On neguje posebnu vrstu mladalačke revolucije podučavajući odgovornost i nezavisnost u podjednakom odnosu, umotane u hevi metal ili pop, podstičući decu da u školskom podrumu – rok klubu sviraju šta god žele. Za Amandu ključ za vezu sa decom je knjiga i ona koristi sve načine da ulovi mlade umove. Deca sede kao paralisana kada ih ona povede na čarobna putovanja sa fantastičnim junacima iz najrazličitijih priča.

Niasa Ni Kinon je režirala i kao nadahnuti i sveprisutni snimatalj, a Dejvid Rejn je pored produkcije i režije imao težak zadatak da diskretno prateći Niasu snima zvuk. „Želeli smo da snimamo godinu dana život u školi, samo da pratimo i posmatramo, bez intervjua, bez božjeg glasa koji vodi publiku… Znali smo da za nas to znači potpuno utapanje da bismo dobili pristup intimnosti koju smo želeli da uhvatimo.”

http://www.inlocoparentis.ie/


Niasa Ni Kinon

Rođena 1966. u Dablinu, Irska.

Završila Nacionalni koledž za umetnost i dizajn u Dablinu. Radila kao scenograf na filmu i televiziji.

Počela da režira dokumentarne filmove 2001. godine. Filmovi su nagrađivani i prikazivani na brojnim svetskim festivalima.

Od 2006. radi kao ko-direktor Međunarodnog festival dokumentarnog filma “Gat Gefa” na severu Irske.

Izabrana filmografija

  • NIČIJA ZEMLJA (No Man’s Land), 2001.
  • BOGOVI, VILE I MAGLOVITE PLANINE (Gods, Faeris and Misty Mountains), 2003.
  • FRENK NED I VREDNA LIZI (Frank Ned & Busy Lizzie), 2004.
  • BAJKA O KATMANDUU (Fairytale of Kathmandu), 2007.
  • STRANAC (The Stranger), 2014.
  • IN LOCO PARENTIS, 2016. sa Dejvidom Rejnom

Dejvid Rejn

Rođen 1960. u Valasiju, Engleska.

Producent i reditelj, dobitnik nagrade BAFTA. Proteklih 20 godina producirao je mnoge nagrađene dokumentarne filmove u zemlji i inostranstvu, brojne animirane filmove i kratke igrane filmove.

Završio je master studije filma i televizije na Univerzitetu u Londonu (Goldsmits koledž) 1993. godine.

Četiri godine bio je član izvršnog odbora Udruženja nezavisnih producenata Irske (Screen Producers Ireland).

Predavao je film na Univerzitetu u Londonu i na Tehnološkom institutu u Dablinu.

Godine 1999. završio je EAVE evropski program za producente, i 2014. EURODOC.

Ko-osnivač i ko-direktor Internacionalnog filmskog festivala “Gat Gefa”.

Izabrana filmografija

  • IN LOCO PARENTIS, 2016. sa Niasom Ni Kinon