IMALA SAM SAN

IMALA SAM SAN

AVEVO UN SOGNO


Italija, Francuska 2018.
84 minuta
režija: Klaudija Tozi

Da li imate stav? Da li imate ideje? Da li imate viziju? Da li imate san? Ovo su pitanja koja postavlja pobednik, dobitnik „Zlatne golubice” i nagrade FIPRESCI velikog evropskog festivala u Lajpcigu koji u naslovu parafrazira legendarnu rečenicu kojom započinje najčuveniji govor Martina Lutera Kinga.

Klaudija Tozi, angažovana italijanska autorka i snimateljka, požrtvovano je deset godina pratila dve izuzetne žene, dve temperamentne sunarodnice, Manuelu i Danijelu, u njihovim akcijama i borbama za ideje, vrednosti i snove. U stalnom kretanju od mesta do mesta, od događaja do događaja, od jedne značajne društvene promene do druge, ove dve harizmatične aktivistkinje svedoče o snazi, istrajnosti i upornosti, o energiji koju nesebično ulažu u svaki svoj gest, reč i misao. Motivisane iskrenim potrebama da svoje okruženje promene i oplemene, one započinju da se bore i strasno podstiču druge da i sami učestvuju u stvaranju promena. Kao deklarisane zagovornice prava žena, one od običnih građanki postaju političarke – Manuela kao članica italijanskog parlamenta, Danijela aktivna u svom gradu, i spremno se suočavaju sa tradicionalnim predrasudama i netrpeljivošću. Konstantno okrenute preispitivanju fundamentalnih vrednosti društva, Italije i Evrope, Manuela i Danijela ne odustaju ni u najtežim trenucima, svesne, pre svega, izuzetne odgovornosti koja im je poverena. Ipak, svet se dramatično menja i donosi velike dileme i sumnje.

Veličanstvenom dokumentarističkom idejom u stilu najboljeg sinema veritea (cinéma vérité), autorka Klaudija Tozi, koja kao da je vremenom i sama postala deo borbe koju dinamično dokumentuje, postavlja svoj dokumentarni film pred protagonistkinje kao svojevrsno ogledalo. U mraku bioskopske projekcije „Imala sam san” dobija svoj uzbudljivi sinematični sloj. Magija filma, magija ogledala u kojem sve postaje stvarnije i veće od života, provocira i podstiče protagonistkinje da duhovito, emotivno i britko komentarišu i kritikuju sebe. Dokument o vremenu, ljudima i događajima pretvoren u bioskopsko dešavanje postaje živi prisutni akter!

https://deckert-distribution.com/film-catalogue/current-affairs-politics/i-had-a-dream/


Klaudija Tozi

Rođena u Modeni, u Italiji. Studirala filozofiju na Univerzitetu u Bolonji. Svoj rad započela je 1998. radeći na televizijskim emisijama i reklamama. Od 2003. režira i producira dokumentarne filmove. Godine 2004. osniva produkcijsku kuću “Movimenta”, koja je usmerena na stvaranje i međunarodnu promociju kreativnih dokumentaraca.

Izabrana filmografija

  • IMALA SAM JEDAN SAN (Avevo un sogno), 2018.
  • KA KUĆI (Verso casa), 2016.
  • SAVRŠEN KRUG (The Perfect Circle), 2014.
  • MOSTAR JUNAJTED (Mostar United), 2008.