HOMO SAPIENS

HOMO SAPIENS

HOMO SAPIENS


Austrija 2016.
94 minuta
Režija: Nikolaus Gajrhalter

„Homo sapiens” je uznemirujuća i zadivljujuća, fascinantna freska planete, autentična futuristička vizija jednog od velikih majstora. Nikolaus Gajrhalter je jedan od začetnika modernog dokumentarizma, koji još svojim ranim maestralnim ostvarenjem „Pripjat” uvodi dokumentarce u sferu postapokaliptičnih vizija i fantastike, a raskošno razvijenim filmom „Drugde” kreira jedan od najupečatljivijih prikaza sveta kao celine. „Homo sapiens” objedinjuje ove bitne teme i postupcima zrelog majstora uvodi nas u pročišćeni esej vrhunskog stila. U potpunosti vizuelan, bez ijedne reči, uz gotovo komponovane zvučne intervencije, „Homo sapiens” otkriva na velikom ekranu visokoestetizovane prizore koji se duboko urezuju u svest gledalaca.

„Homo sapiens” je film o krhkosti ljudske egzistencije i kraju industrijskog doba i o tome šta znači biti ljudsko biće. Šta će biti tragovi vrste koju zovemo homo sapiens i kojoj pripadamo? Prazni prostori, ruševine, gradovi sve više obrasli vegetacijom, asfalt koji se raspada: prostori koje trenutno naseljavamo, kad ljudi u njima ne bude. Sada napušteni i u propadanju, postepeno preuzimani od prirode od koje su bili oteti ne tako davno. „Homo sapiens” je oda čovečanstvu viđena kroz mogući scenario budućnosti.

O ovom sjajnom radu Gajrhalter govori: „Ovo nije prvi film u kojem naraciju konstruišem samo kroz slike. Ovo je samo prvi u kome nema ljudi. „Homo sapiens” je možda najviše fotografski od svih mojih filmova… Za mene je to vizija mnogo bliža fikciji”.

http://www.geyrhalterfilm.com/en/homo_sapiens


Nikolaus Gajrhalter

Rođen u Beču 1972.

U 22. godini osniva svoju producentsku kuću. Njegov prvi dokumentarni film Angeschwemmt iz 1994. je priča o životu na Dunavu.

Film „Pripjat” iz 1999. i „Negde drugde” iz 2001. donosi mu velika međunarodna priznanja kao vrhunskom snimatelju i dokumentaristi. Radi kao reditelj, producent, scenarista i snimatelj i dobitnik je brojnih značajnih nagrada.

Izabrana filmografija

  • NAPLAVINA (Angeschwemmt), 1994.
  • GODINA POSLE DEJTONA (Das Jahr nach Dayton), 1997.
  • PRIPJAT (Pripyat), 1999.
  • NEGDE DRUGDE (Elsewhere), 2001.
  • HLEB NAŠ NASUŠNI (Unser täglich Brot), 2005.
  • 7915 km, 2008.
  • ALENŠTAJG (Allentsteig), 2010.
  • SVET NOĆU (Abendland), 2011.
  • BOLNICA “DUNAV” (Donauspital), 2012.
  • CERN, 2013.
  • TOKOM GODINA (Über die Jahre), 2015.
  • HOMO SAPIENS, 2016.