GUNDA

GUNDA

GUNDA


Norveška, SAD 2020.
93 minuta
režija: Viktor Kozakovski

Maestralni film jednog od najznačajnijih dokumentarista sveta. Premijernoprikazan na festivalu u Berlinu i na festivalu u Njujorku. Film koji je stvaran zaveliko platno bioskopa!

Gunda je priča ispričana isključivo slikama kreiranim vrhunskim vizuelnim stilom. Crno-bela fotografija koja asocira na najbolja ostvarenja klasičnog filma utkana u nizove magičnih prizora uvodi nas u svet divnih, malih i velikih bića u prostorima u kojima vladaju ritmovi prirode. Posebno potaknut i sopstvenim sećanjima iz detinjstva, autor Viktor Kozakovski je snimao ovu vizuelnu poemu sa idejom da usmeri našu pažnju na neodoljivu lepotu bića koja zajedno sa čovekom čine dragoceni živi svet naše planete. Na bića sposobna da nas beskrajno raduju, ali su često zanemarena, stradaju i pate zbog nas i od nas. Vrhunski umetnički rad u čijem nastajanju je svojom posvećenošću pomogao i proslavljeni Hoakin Feniks u svojstvu izvršnog producenta.

Veliki bioskopski praznik, velika vizuelna pohvala Prirode!


Viktor Kozakovski

RoViktor Kosakovski je rođen u Lenjingradu u SSSR-u, sada Petrograd, Rusija 19. jula 1961. Inovativni dokumentarista, čiji su filmovi nagrađivani sa preko 100 nagrada na nacionalnim i internacionalnim festivalima. Njegova specifična filmografija uključuje mnogo intrigantnih tema, ali uvek istražuje sadejstvo stvarnosti i poetskih trenutaka.đen 1975. u Skoplju. Ima preko 20 godina iskustva u razvoju i produkciji komunikacijskih koncepata i dokumentarnih filmova vezanih za pitanja životne sredine i ljudski razvoj. Radio za razne UN agencije, „Euronatur“, „Swisscontact”, itd.

Započeo je svoju karijeru kao filmski radnik 1978. u Lenjingradskom Studiju za Dokumentarne filmove radeći kao asistent kamere, pomoćnik reditelja i montažer. Studirao je dramaturgiju i režiju na Moskovskom HCSF-u od 1986 do 1988. Režirao je 1989. svoj prvi dugometražni film LOSEV, a zatim se, 1992, proslavio kod međunarodne kritike i publike svojim dokumentarcem THE BELOVS, koji je osvojio i Nagradu VPRO Joris Ivens i Nagradu publike na IDFA festivalu, uključujući i desetine drugih nagrada na svetskim festivalima. Godine 2011, njegov film !VIVAN LAS ANTIPODAS! izabran je da otvori Venecijanski festival. AQUARELA, njegov tehnološki inovativan film koji je obišao ceo svet, a tematski usmeren na oblike vode, takođe je imao svoju premijeru u Veneciji 2018. pre nominacije za Oskara za najbolji dokumentarac.

U mnogim svojim filmovima, Kosakovski je radio istovremeno kao reditelj, montažer, snimatelj i scenarista. Trenutno živi u Berlinu i radi kao učitelj i mentor mladim naraštajima dokumentarista i filmskih stvaralaca širom sveta.

Izabrana filmografija

  • 2020. Gunda
  • 2018. Aquarela
  • 2016. Graine de champion
  • 2015. Sports Kids: Varicella (Documentary short)
  • 2014. Short Plays (segment " Russia")
  • 2014. Demonstration
  • 2011. ¡Vivan las Antipodas!
  • 2005. Svyato
  • 2003. Tiho
  • 2001. I Loved You
  • 1999. Pavel i Lyalya
  • 1997. Sreda
  • 1992. Belovy

<