GORKA LJUBAV

GORKA LJUBAV

BITTER LOVE


Švedska, Finska, Poljska 2020.
87 minuta
režija: Ježi Šlatkovski

Rad velikog majstora studija o najfinijim emocijama, majstora koji šarmantno i nenametljivo ponire u duboke tajne duše, autora koji vrhunski poetizuje surovu svakodnevicu i transformiše je u magiju filma.

Ponovo oživljeni čehovljevski duh u filmu o grupi ljudi na krstarenju u potrazi za ljubavlju. Gorko-tužna, dirljivo-komična atmosfera prožima susrete ljudi i žena koji oplakuju ljubav ili čeznu za njom. Izgubljeni u bezvremenosti trenutka, između početka i kraja putovanja kroz pitome predele široke Volge, čas su ispunjeni nadom, a već u sledećem trenutku njenim gubitkom ili ponovnim buđenjem. Izuzetno diskretna, a najdublje povezana sa junacima, poetična kamera Vojćeha Starona, i smisao za razumevanje najtananijih ljudskih osećanja Ježija Šlatkovkog, ostvaruju retko viđenu punoću i ubedljivost.

Film koji vas poziva da se prepustite očaravajućoj bioskopskoj plovidbi prožetoj muzikom.


Ježi Šlatkovski

Rođen je 19. jula 1945. u Radomu u Poljskoj. Diplomirao na katedri za klasičnu filologiju na Univerzitetu u Torunu, a 1973. diplomirao na katedri za žurnalizam Univerziteta u Varšavi. Tokom studija, 1972. godine, počeo da radi na poljskoj televiziji, prvo kao reporter, zatim kao reditelj reportaža i dokumentarnih filmova. Napustio je Poljsku 1982. i nastanio se u Švedskoj, gde živi i radi i danas. Režira dokumentarne filmove za švedsku televiziju i Švedski filmski institut, a sarađuje sa finskom, danskom i norveškom televizijom.

Od 1993. sarađuje i sa nemačkom ZDF televizijom iARTE satelitskim kanalom. Nakon odlaska iz Poljske napravio je više od 30 dokumentarnih filmova uglavnom na socijalne teme, a mnoge od njih uradio je u Rusiji. Od 2011. sarađuje sa Poljskim filmskim institutom, a od 2012. radi kao mentor na Akademiji za dokumentarni film u Varšavi. Dobio je nagradu Evropske filmske akademije, Feliks, 1996. godine. Član je Evropske filmske akademije.

Izabrana filmografija

  • 2020. Gorka ljubav (Bitter Love)
  • 2015. Don Žuan (Don Juan)
  • 2010. Fabrika votke (Vodkafabriken)
  • 2007. Raj (Paradiset)
  • 2006. Najbolje drugarice (Bästisar)
  • 2005. Pogled iz tame (Utsikt från Värtan)
  • 2004. My American Family
  • 2003. Kadeti i device (Kadetter och oskulder)
  • 2001. Laponska bolest (Lappsjukan)
  • 1999. Švedski tango (Schwedischer Tango)
  • 1996. Vendeta - albanska krvna osveta (Vendetta - Albańska zemsta krwi)
  • 1994. Deca tundre (Dzieci tundry)
  • 1990. Trougao smrti (Dödens triangel)