DOGAĐAJI U MESTU IDRE

DOGAĐAJI U MESTU IDRE

HÄNDELSER I YDRE


Švedska 2018.
88 minuta
Režija: Mala Grapengiser, Per Bifrost, Aleksandar Rinius

„Događaji u mestu Idre“ je bioskopski hit čije se projekcije upravo dešavaju širom Švedske, dok ujedno započinje svoj pohod na svetske festivale. Rad rediteljskog trija, Male Grapengiser, Pera Bifrosta i Aleksandra Riniusa je zabavna i otkrivajuća šetnja jednim švedskim malim mestom. Kombinovanjem mitova, bajki i svakodnevnog realizma švedski autori kreiraju diskretnu komediju u dokumentarcu neobične atmosfere.

Slojevi vremena se prepliću sa svakodnevicom. Divne, guste, tamne šume uokviruju Idre. Uređeni prostori ispunjeni kućama, farmama, malim firmama. Svako tu, i star i mlad, ima svoj posao ili zabavu, a zajedno stvaraju taj mali svet u kom svako ima svoje važno mesto i svako oseća pripadanje i prijatnost. Pred nama se otkriva iznenađujuće bogatstvo života, od crkvenih skupova, zajedničkih umetničkih poduhvata, poslovnih poduhvata ili dečjih igara, do diskretno zabeleženih toplih, intimnih trenutaka. Čak i kad se starosedeocima planirano ili neplanirano priključuju različite pridošlice, ništa ne narušava istinski mir ovog malog mesta uronjenog u prirodu iskonske lepote. Ipak,iza svega toga, u tamnoj šumi i u senkama džinova koji su nekada pomerali stene, postoji neka tamna strepnja koja ovu idilu boji prizvucima iracionalnih strepnji.

Mala Grapengiser, Per Bifrost i Aleksandr Riniusa kreiraju pogled na prostor i ljude podjednako ubedljivo otkrivajući prirodu i selo, kao i intimne krugove prijateljstva i ljubavi. Ovaj zavodljivi portret naizgled usnule švedske provincije pretvaraju u duhovitu, živu i razigranu sliku kao veliki, sjajni bioskop!

http://www.giantsandthemorningafter.com/


Mala Grapengiser

Rođena 6. jula 1953. je švedska rediteljka i producentkinja. Uglavnom je producirala dokumentarne filmove, ali je radila i na dugometražnim igranim filmovima, uključujući i ekranizacije romana. Među njenim najpoznatijim filmovima je višestruko nagrađivani dugometražni dokumentarni film „U potrazi za Šugar Menom“.

Per Bifrost i Aleksandar Rinius

Per Bifrost i Aleksandar Rinius su mladi reditelji i direktori fotografije.

Izabrana zajednička filmografija

  • DOGAĐAJI U MESTI IDRE (Händelser I Ydre), 2018.
  • DOM I RUDARSKA JAMA (Malmberget), 2013.