DECA UČITELJICE KIT

DECA UČITELJICE KIT

DE KINDEREN VAN JUF KIET


Holandija 2016.
115 minuta
Režija: Petra Lataster Čiš i Peter Lataster

Dobitnik godišnje nagrade Holandske filmske akademije kao najbolji dugometražni dokumentarac 2017. godine.

Ova dirljiva filmska priča, bez intervjua i naratora, uvodi nas u uzburkani svet malih, neodoljivih, harizmatičnih heroja koji su upravo stigli u jedno malo mesto u Holandiji i ušli u učionicu jedne obične osnovne škole. Za njih je to sve novo i zbunjujuće, oni su neprilagođeni, preosetljivi i uplašeni. Ali kao i sva deca, i oni su i nemirni, i nevaljali, i neukrotivi, i njihova maestralna učiteljica Kit svojim zadivljujućim veštinama vrsnog pedagoga od prvog trenutka započinje veliku bitku. Bitku u kojoj su pored učenja i znanja uzajamno poštovanje i dostojanstvo vrhunski ciljevi.

Diskretno sniman u nivou deteta tokom perioda od godinu dana ovaj film je priča o radosti i iskustvima koja menjaju decu i oblikuju njihov svet. Iskusni par dokumentarista Petra Lataster Čiš i Peter Lataster savršeno izabranim učesnicima, sjajno uhvaćenim trenucima i s punim osećanjem za emocije koje se razvijaju pred toplim i prodirućim pogledom njihove kamere, stvaraju dirljive sekvence školskih dana i diskretno grade tok jedne školske godine. Oni stvaraju briljantnu vizuelnu studiju o učenju i sazrevanju i o važnosti i značaju onih koji spremaju društvo budućnosti.

„Masterklas iz dokumentarnog filma... Divan, uzbudljiv film u slavu života“ kako piše u članku časopisa „The Hollywood Reporter”.

http://dekinderenvanjufkiet.nl/en/


Petra Lataster Čiš i Peter Lataster

Petra Lataster Čiš je filmski stvaralac, pisac i profesor. Odrasla je u Istočnoj Nemačkoj. Studirala je dramaturgiju i filmologiju. Godine 1981. se preselila u Holandiju. Zajedno sa svojim parom, Peterom Latasterom, režira dokumentarne filmove, kratkometražne filmove i filmove o plesu od 1989.

Peter Lataster je direktor fotografije i reditelj. Odrastao je u Amsterdamu.

Godine 2012, Latasteri su bili filmski stvaraoci u fokusu Holandskog Instituta za film. Mnogi njihovi filmovi su nagrađivani, kako u Holandiji, tako i širom sveta.

Izabrana filmografija

  • DECA UČITELJICE KIT (Miss Kiet's Children), 2016.
  • POTREBA ZA PLESOM (The Need to Dance), 2014.
  • BUDNI U RUŽNOM SNU (Awake in a Bad Dream), 2013.
  • MI (We), 2012.
  • ŽEROM, ŽEROM (Jerome Jerome), 2011.
  • NE BEZ TEBE (Not Without You), 2010.
  • STVARI KOJE NE RAZUMETE (The Things You Don’t Understand), 2010.