AUSTERLIC

AUSTERLIC

AUSTERLITZ


Nemačka 2016.
94 minuta
Režija: Sergej Loznica

Premijerno prikazan na festivalu u Veneciji, „Austerlic” je još jedan od osobenih dokumentarnih filmova Sergeja Loznice, trenutno jednog od najznačajnijih evropskih autora. Napravljen u formi klasičnog crno-belog filma, bez mnogo reči, bez ijednog komentara ili objašnjenja, prepoznatljivog stila kojim su napravljeni njegovi prethodni najpoznatiji dokumentarci, ovaj film je složena i iznenađujuća antropološka studija kolektivnog ponašanja i svesti. Sa precizno postavljenje distance, koju sam određuje i nikad je ne prelazi, Loznica otkriva fenomen koji nas intrigira i provocira, podjednako koliko i zbunjuje. Film u kojem autor vrhunskim postupcima izuzetne fotografije, kamere, montaže i režije stvara uzbudljivi esej ispunjen tenzijom koja gledaoca pretvara u zainteresovanog nemog svedoka i zapitanog učesnika.

Postoje mesta u Evropi koja čuvaju bolna sećanja na prošlost – fabrike u kojima su ljudi pretvarani u pepeo. Ta mesta sada su memorijalni kompleksi otvoreni za posetioce i primaju hiljade turista svake godine. Ime filma je preuzeto od istoimenog romana jednog od najznačajnijih savremenih pisaca s kraja XX i s početka XXI veka, V.G. Zebalda, koji je posvećen sećanju na Holokaust.

Loznica je napisao: „Šta radim ovde? Šta svi ovi ljudi rade ovde krećući se u grupama od jednog objekta do drugog? Razlog koji leti dovodi hiljade ljudi da provedu svoje vikende u bivšim koncentracionim logorima je jedna od misterija ovih memorijalnih kompleksa.” Film je pokušaj autorskog razmatranja te misterije.

http://www.loznitsa.eu/


Sergej Loznica

Rođen u Baranoviči, u Belorusiji (nekad SSSR, sada Belorusija). Odrastao u Kijevu i 1987. diplomirao primenjenu matematiku na Kijevskom politehničkom institutu.

Od 1987. do 1991. radio je na Instititu za kibernetiku na razvoju ekspertskih sistema, sistemima dizajniranja i na projektima veštačke inteligencije. U isto vreme radio kao prevodilac za japanski. Diplomirao je na Ruskom državnom filmskom institutu (VGIK) u Moskvi 1997.

Njegovi dokumentarni i igrani filmovi prikazivanu su i nagrađivani na najznačajnijim svetskim festivalima – u Kanu, Veneciji, Karlovim Varima. Živi u Berlinu.

Izabrana filmografija

  • NASELJE (Поселение), 2001.
  • PREDEO (Landshaft), 2003.
  • BLOKADA (Блокада), 2005.
  • REVIJA (Представление), 2008.
  • SEVERNA SVETLOST (Lumière du Nord), 2008.
  • MAJDAN (Maidan), 2014.
  • DOGAĐAJ (Событие), 2015.
  • AUSTERLIC (Austerlitz), 2016.