ATOS I AMIN

ATOS I AMIN

AATOS JA AMINE


Finska, Belgija, Nemačka, 2019.
73 minuta
režija: Reta Huhtanen

„Atos i Amin” istaknut kao film pozvan da otvori velike festivale, kao što su Doc Point u Helsinkiju i Visions du Réel u Nionu, jeste sigurno dokumentarac koji je značajno obeležio početak 2019. godine.

Očaravajuća magija detinjstva. Beskrajna upitanost nad listom, žabom, mračnom rupom. Slučajni susreti koji postaju najvažniji na svetu. Igre koje su najzabavnija i najozbiljnija stvar. Radoznalost, smeh, suze, nezamislivo postojana iskrenost. Zadivljena i privučena pričama svog sestrića Atosa, mlada finska autorka, Reta Huhtanen, je odlučila da tu jedinstvenost dečjeg sveta dokumentuje, pokušavajući da kreira tu posebnu vizuru svojih malih junaka. U njen rad, umnogome nalik neodoljivoj epizodičnosti dečijih susreta i igara, upliće se još jedan važan element – Molenbek. Prvo kao predgrađe Brisela u kojem žive Atos i njegovi drugovi, a onda u jednom trenutku, neočekivano, on postaje medijski najprisutnija tačka na mapi Evrope. Ti dramatični događaji se dešavaju negde u pozadini dečjeg sveta, ali bitno utiču na njihova nova, važna filozofska razmišljanja. Okružen muslimanima, što je i njegov najbolji drug Amin, Atos se pita šta je to “musliman”, a saznajući sve više, dolazi do pitanja Boga, zbog koga svet često postaje poprište bitaka kojima nema kraja. Najvažnija pitanja počinju da muče jednog šestogodišnjeg dečaka i on kreće u neobičnu potragu i dijalog s bogovima.

Mlada autorka i sjajni snimatelj Hanu-Peka Vitkainen, koji je i producent filma, zadivljujuće uspešno postali su deo dečjeg sveta, potpuno kreirajući kadrove i scene onako kako ih deca vide i doživljavaju. Kamera je deo igre – trči, sakriva se, uvek je usred najvažnijeg dešavanja i uvek je diskretna i gotovo neprimetna. Reta Huhtanen je, u duhu vrhunskih finskih dokumentaraca, kreirala film dinamične, razigrane strukture u kojoj posebno mesto imaju žive slike bogova koje zabavno i duhovito predstavlja glavni junak. „Atos i Amin” je veličanstveni dokumentarac koji pričajući o uzbudljivim malim svetovima otkriva duboke istine o svetu velikih.

http://www.clindoeilfilms.be/portfolio-item/aatos-and-the-world/


Reta Huhtanen

Reta Huhtanen je rediteljka koja živi u Helsinkiju. Stekla je zvanje mastera umetnosti na ELO Filmskoj školi u Finskoj na Alto Univerzitetu sa glavnim predmetom iz režije dokumentarnog filma. Osim studija filma, diplomirala je sociologiju i filozofiju. Trenutno je, pored režiranja filmova, student doktorskih studija na Alto Univerzitetu. Kao stvaralac dokumentarnih filmova okarakterisana je kao neko ko ima „sposobnost da uočava apsurd u skorašnjim fenomenima kroz svoj iskrivljen pogled“ i kao neko ko „u društvenim temama sudara ozbiljno i razigrano.“ Ovo joj je prvi dugometražni dokumentarni film.

Izabrana filmografija

  • ATOS I AMIN (Aatos ja Amine), 2019.