VIŠE OD 100

VIŠE OD 100

100UP


Holandija, Belgija, Norveška 2020.
92 minuta
režija: Hedi Honigman

Jedna od najznačajnijih svetskih autorki odlučila se za neverovatan, nesvakidašnji poduhvat i svojim elegantnim postupkom napravila je jedinstven film.

Hedi Honigman je dokumentarista koji ruši neprobojne zidove svojom toplom, pažljivo odmerenom i posvećenom komunikacijom sa osobama koje snima. Ovoga puta neizmerno hrabro je odlučila da zabeleži ljude koji su već ušli u drugi vek svog života. Suprotno od uzgrednih vesti da je neko do tad anoniman ili neko slavan proslavio svoj stoti rođendan, ovaj sjajni film nas direktno suočava sa zadivljujućim osobama punim strasti, duha i života. Ovo je jedinstveni dokument o aktivnom životu ljudi na početku svog drugog veka, dragocen jer nam otkriva osobe za koje smo do sada znali da postoje, ali, kao u legendama, retki su oni koji su mogli da ih sretnu. Hedi Honigman maestralno uvodi gledaoce u aktivne živote svojih očaravjućih junaka koji ne prestaju da nas zadivljuju - od žene koja je kao devojčica zbunjeno gledala pred sobom jedno od najvećih zala u istoriji, do čoveka koji strasno traga za odgovorom koji će promeniti sudbinu čovečanstva. Nevrovatna bubnjarka, seksolog, filozof, doktor, likovi koji svojom vitalnošću daju ovom filmu divan, uzbudljivi unutrašnji ritam.

Dragoceni dokumentarac koji za nas otkriva dubine ljudskog iskustva i mudrosti..


Hedi Honigman

Rođena je u Limi, u Peruu 1951. godine. Studirala je biologiju i književnost na Univerzitetu u Limi. Godine 1973. napušta Peru, putuje po Meksiku, Izraelu, Španiji i Francuskoj, a u Italiji studira film na „Centro Sperimentale di Cinematografia“ u Rimu. Od 1978. godine živi i radi u Amsterdamu, u Holandiji. Hedi Honigman se smatra jednim od najznačajnih dokumentarista sveta. Njeni filmovi, kratki i dugometražni (i igrani i dokumentarni), putovali su svuda, dobijali glavne nagrade i prikazivani na velikim retrospektivama, kao što su bile u Torontu, u Muzeju moderne umetnosti u Njujorku, u Parizu, Berlinu, Lisabonu, Mineapolisu, Barseloni, Madridu, Valensiji, Ontariju, Utrehtu, Gracu, Čikagu i Berkliju, između ostalih. Dobila je više nagrada za svoj celokupni rad, kao što su: nagrada „Living Legend“ na festivalu IDFA u Amsterdamu 2013. godine, nagrada za izuzetno postignuće na festivalu „Hot Docs” u Torontu, u Kanadi 2007. godine, nagrada za doprinos filmskom stvaralaštvu u oblasti dokumentarizma na Filmskom festivalu u Solunu, u Grčkoj 2004. godine i nagrada Nacionalnog fonda Holandije za filmove o kulturi namenjene televiziji 2003. godine.

Izabrana filmografija

  • 2020. VIŠE OD 100
  • 2018. PRIJATELJ
  • 2014. PUT OKO SVETA ZA 50 KONCERATA
  • 2008. ZABORAV
  • 2006. ZAUVEK
  • 2004. PRIVATNO
  • 2003. DAJ MI RUKU
  • 2001. DOBAR MUŽ, DRAGI SIN
  • 1999. LUDO
  • 1998. DVA MINUTA TIŠINE, MOLIM
  • 1998. PODZEMNI ORKESTAR
  • 1996. O AMOR NATURAL
  • 1995. DO VIĐENJA
  • 1992. METAL I MELANHOLIJA